Hétfőn a magyar Országgyűlés elfogadta a koronavírus-törvényt, vagyis azt a felhatalmazási törvényjavaslatot, ami lehetővé teszi Orbán Viktor és kormánya számára, hogy a parlament kiiktatásával, kizárólag rendeletek útján kormányozzon, amíg csak jónak látja.

A koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be március 20-án (T/9790). Az azóta koronavírus-törvényként elhíresült javaslatot az Országgyűlés múlt héten még nem fogadta el, mert az ellenzéki pártok tiltakozása miatt nem volt meg az azonnali döntéshez szükséges négyötöd. Viszont hétfőn már kétharmados többséggel is el tudta fogadni az Országgyűlés a törvényjavaslatot.

A törvény megszavazásának hírére a világ is felfigyelt és nem éppen támogatólag reagált rá.

A Washington Post szerint a „magyar parlament hétfőn átruházta a hatalmat Orbán Viktorra, amíg azt ő jónak látja. Tehát korlátozás nélkül. Ezzel az Európai Unió tagjaként Magyarország az Európai Unió alapszerződését is veszélybe sodorta, hiszen a demokrácia akár felfüggesztésre is kerülhet az új koronavírus elleni védekezés nevében.” (The Hungarian parliament on Monday handed the country’s populist prime minister, Viktor Orban, the power to govern unchallenged for as long as he sees fit, a move rights groups said effectively suspends democracy in the European Union member state in the name of fighting the novel coronavirus.)

A koronavírus első demokráciaáldozata (A Washington Post cikkcíme a magyar Országgyűlés teljhatalmi döntéséről)

A koronavírus első demokráciaáldozata (A Washington Post cikkcíme a magyar Országgyűlés teljhatalmi döntéséről)

Az ellenzék hiába tett erőfeszítéseket, hogy a veszélyhelyzetre vonatkozóan legalább időpontot, időkorlátot csatoljanak a törvényhez, ez nem sikerült. A törvény ezentúl börtönbüntetéssel sújthatja azokat, akik torzított vagy hamis információkat közölnek a járvánnyal kapcsolatban. Azt hihetnők, hogy ez elsősorban a sajtót érinti, de az utóbbi napok eseményeiből látható, hogy egy blogger vagy akár egy polgármester is azonnal eljárás alá vonható, ha a kormány szerint nem a valóságnak megfelelő véleményeket közöl.

„A kormány szerint a rendkívüli felhatalmazás szükséges a koronavírus leküzdéséhez, ám politikai elemzők szerint kérdés, hogy a kormány visszaadja-e majd ezeket a felhatalmazásokat akkor, amikor a veszélyhelyzet elmúlik.” („The government has said that the emergency powers are necessary to fight the outbreak, but political analysts say they have questions about whether Orban will relinquish them whe the health crisis subsides.”) Erre ugyanis semmilyen garancia nincs.

Az ellenzék éppen ezért harcolt, hogy legyen egy időkorlát, amit akár meg is lehet hosszabbítani, annak nem lettek volna ellenére, de mégse korlátlan hatalmat kapjon a kormány.

A Washington Post azt is megjegyzi, hogy az európai politika sem hagyta szó nélkül a magyar helyzetet.

Didier Reynders, az Európai Unió igazságügyi biztosa a Twitteren közölte, hogy Európa felméri a tagállamok által az alapvető jogokkal kapcsolatban hozott sürgősségi intézkedéseket.

„Különösen ez a helyzet a ma Magyarországon elfogadott, a sürgősségi állapotról és a hamis információk terjesztésével kapcsolatos új büntetőjogi szankciókról szóló törvényre.” (“This is particularly the case for the law passed today in Hungary concerning the state of emergency and new criminal penalties for the dissemination of false information.”)

Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök határozott fellépésre szólított fel ugyancsak a Twitteren:

„Évek óta álmodom az Európai Egyesült Államokról. Pontosan ezért, amit Orbán ma megtett, okom és jogom van mondani, hogy az Európai Uniónak MUSZÁJ cselekednie és rávennie őt hozzáállásának megváltoztatására. Vagy egyszerűen dobjuk ki Magyarországot az Unióból.” (“I have been dreaming of a ‘United States of Europe’ for years,” he wrote on Twitter. “Precisely for this reason, I have the right, and the duty, to say that after what Orban has done today, the European Union MUST act and make him change his mind. Or, simply, expel Hungary from the Union.”)

A New York Times sem volt kíméletesebb. Szerintük a járvány most előnyt jelenthet az autokráciára hajlamos kormányok számára.

„Magyarországon az új törvény felhatalmazta Orbán Viktor miniszterelnököt a Parlament megkerülésére és a hatályos törvények felfüggesztésére – írja a lap. –Orbán, aki ebben a hónapban rendkívüli veszélyhelyzetet hirdetett, most már egyedül dönthet a veszélyhelyzet megszüntetéséről is.” („In Hungary, a new law has granted Prime Minister Viktor Orban the power to sidestep Parliament and suspend existing laws. Mr. Orban, who declared a state of emergency this month, now has the sole power to end the emergency.”)

„A kritikusok szerint az új jogszabályok megengedhetik Orbán kormányának, hogy tovább rombolja a demokratikus intézményeket, és üldözze az újságírókat meg az ellenzék tagjait.” („Critics say the new legislation could allow Mr. Orban’s government to further erode democratic institutions and persecute journalists and members of the opposition. The law will permanently amend two articles of the criminal code that will further limit freedom of expression and penalize people for breaching quarantine orders.”)

„A törvény véglegesen módosítja a Büntető Törvénykönyv két cikkét, amelyek tovább korlátozzák a véleménynyilvánítás szabadságát. Bárki, aki olyan információkat terjeszt, amelyek akadályozhatják a kormány intézkedését a járványra vonatkozólag, akár öt év börtönre is számíthat. A jogszabályok széles mérlegelési jogkört biztosítanak az ügyészség számára annak eldöntésében, hogy mi tekinthető torzított vagy hamis információnak.” („Under one measure, anyone who disseminates information that could hinder the government’s response to the epidemic could face up to five years in prison. The legislation gives broad latitude to the public prosecutor to determine what counts as distorted or false information.”)

Bernie Sanders tweetje Orbán ellenőrizetlen hatalmáról

Bernie Sanders tweetje Orbán ellenőrizetlen hatalmáról

De nemcsak a „balliberális” sajtó ítélte el az Orbán-kormány teljhatalom-megkaparintó húzását. Eliot Engel, az amerikai Képviselőház külügyi bizottságának az elnöke közleményben szólítja fel Orbán Viktort a visszakozásra::

„Orbán miniszterelnök égbekiáltó hatalom-megkaparintást hajtott végre a jelenkori történelem legsúlyosabb egészségügyi világválságának az árnyékában. Ez a törvény marginalizálja a magyar parlamentet és lehetővé teszi Orbán miniszterelnöknek, hogy diktátorként rendeletekkel uralkodjon. Korlátozza a parlament ellenrző hatalmát és a bírósági felülbírálatot, valamint drákói büntetéseket lát elő a polgárok számára a COVID-del kapcsolatos kihágásokért, amelyek homályosan vannak megfoglamazva és túl széleskörűek. Még rosszabb, hogy nincs kivezetési rendelkezés vagy végső dátum, amikor ezek a felhatalmazások megszűnnek; ezt a döntést is egyedül a miniszterelnök hozná meg.

Mindez a legújabb túlkapás Orbán miniszterelnök részéről, aki évek óta egyre jobban a saját kezében összpontosítja a hatalmat. Ez a törvényhozás most megszilárdítja a helyzetét egy nem-demokratikus Magyarország megkérdőjelezhetetlen uralkodójaként. Egy ilyen komoly demokrácia-ellenes támadás bárhol felháborító lenne, de különösen az egy NATO- és EU-tagállam részéről. Ezek a szervezetek a szabadság és a demokratikus értékek közös, tagállamaik által való tiszteletben tartásán alapszanak. Különösen kirívó, hogy Orbán miniszterelnök megkísérli saját személyes érdekében kihasználni saját polgárainak szenvedését.

Felszólítom Orbán miniszterelnököt, hogy tegyen le ezekről az erőfeszítésekről és összpontosítson azokra a COVID-ellenes intézkedésekre, amelyek keretében a magyar nép biztonsága a legfontosabb.”

A rendeleti kormányzás veszléyeire nemcsak a demokrata oldalon figyeltek föl. Jim Risch idahói republikánus szenátor, a Szenátus külügyi bizottságának az elnöke is közleményben figyelmeztette Magyarországot amiatt, hogy a válságot a demokrácia gyengítésére használja fel:

„Nagyon aggaszt az a mai hír, hogy Magyarországot határidő nélkül rendeleti úton fogják kormányozni. A magyar Országgyűlés, amelyet teljes egészében Orbán miniszterelnök Fidesz pártja tartja ellenőrzés alatt, jóváhagyta Orbánnak azt a kérését, hogy a koronavírus kitörésére megkérdőjelezetlen hatalommal válaszolhasson. Az új törvényben nincs kivezetési vagy megújítási időkorlát és [gyakorlatilga] felfüggeszti a parlamentet. Az álhírek terjesztéséért elítélt személyeket akár öt év börtönnel sújtja és súlyos büntetést ró ki a karantén megszegőire. Továbbá minden választást felfüggeszt.

A járványkitörés minden kihívása ellenére a veszélyhelyzeteket soha nem kellene kifogásul használni a demokratikus intézmények gyengítésére. Magyarország kormányának, egy szövetségesnek, az Észak-atlanti Szerződés Szervezete tagjának körültekintően meg kellene fontolnia, mit tesz a válság során és meg kellene őriznie a mindannyiunk által osztott demokratikus alapértékeket.”


A koronavírus mint az autokraták legjobb eszköze (Illusztráció: Helena Maliková, EU Observer)