Szerbia az elsők között volt a világon, ahol nagyon rövid idő alatt egy önkéntes, és életeket mentő kezdeményezés indult.

Mivel senki a világon nem volt rá felkészülve, igy országunkban sem volt elegendő mennyiségű arcvédő maszk. A PRUSA nevű cég ingyenesen feltette a holnapjára egyik termékének az alaprajzát, amit mindenki, aki 3D-s nyomtatóval rendelkezik, el tud készíteni. Amikor néhányan látták, hogy a termék kinyomtatásával életeket tudnak majd megmenteni, megalapították a Vizionari Srbije Facebook csoportot. Több mint nyolcvan 3D-s nyomtatóval rendelkező cég, intézmény és magánszemély teljesen önkéntes és ingyenes alapon csatlakozott a kezdeményezéshez. Időközben több tizezer euró értékű anyagot vettek magánszemélyek és hazai cégek, hogy legyen elegendő mennyiségű arcmaszk. A maszk tartójának a nyomtatása 2-3 órát vesz igénybe, de igy is több ezer darab készült már belőle és ezeket szét is osztották.

A kész terméket egészségügyi intézmények kérhetik csak, amit ingyenes osztanak, mivel az ott dolgozó orvosok és nővérek vannak kitéve leginkább a fertőzés veszélyének. Időközben a csoport 2500 tagra bővült, és fuvarozó cégek, nemzetközi vállalatok és alapítványok is a segítségükre siettek főleg a nyersanyag beszerzésével.

Vajdaságban már jelentős számú kórház és egészségház kapott a maszkokból, többek között Szabadka, Topolya, Kúla, Újvidék és sok más város intézménye is.

A kezdeményezés másik, de szintén fontos része, az olaszországi orvosok által kipróbált módszer, amelyhez egy T-elosztót nyomtatnak ki, aminek a segítségével több személyt rá tudnak kapcsolni egy lélegeztető gépre.

Ehhez a csapat beszerzőinek találékonyságának köszönve nagyobb mennyiséget sikerült beszerezni, igy az elosztók elkészültével mintegy 180 személlyel többet tudnak lélegeztetőgépre tenni, mint amennyi készülék van az országban.

A kezdeményezés most már nemzetközivé vált, és szinte minden ország 3D-s nyomtatással foglalkozó szakemberei és önkéntesei hasonló termékkel segítenek a vírus elleni harcban.

Azok az intézmények, amelyek még nem kaptak vagy nem kértek a maszkokból, ezen a linken keresztül igényelhetnek maszkokat.