A toplicai székhelyű Emberi Jogi és Demokratikus Központ bűnvádi feljelentést tett Aleksandar Vučić szerb elnök és Siniša Mali pénzügyminiszter ellen, mert nem tettek eleget törvényes kötelezettségüknek, és miután magyarországi látogatásukról hazatértek, nem tartották be a 14 napos önkéntes karantént – írja a Danas.

A civil szervezet közleményében az is szerepel, hogy a két politikus március 22-én tett látogatást Magyarországon, de miután hazatértek megsértették a szükségállapot idején bevezetett járványügyi intézkedéseket. Bizonyíték gyanánt néhány médiajelentést csatoltak, amelyek beszámolnak a két politikus Orbán Viktornál tett látogatásáról.

A szervezet szerint Vučićot és Malit előzetes letartóztatásba kellene helyezni, mert fennáll a bűnismétlés veszélye.

„Az említett személyeket a lehető legszigorúbb ( három év ) börtönbüntetésre kellene ítélni a járványügyi rendelkezések megsértése miatt, mert pont ezek a személyek azok, akik a tájékoztatási eszközökön keresztül arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy mennyire fontos az önkéntes karantén betartása“ – áll a civil szervezet közleményében, melyben hozzáteszik, hogy a két politikus ellen hozott ítélet visszatartó erejű lenne a polgárok számára is és világossá válna, hogy a szabályok mindenkire vonatkoznak, nincsenek kivételek.

___________________________

Fotó:Insajder