Észak-Koszovóban két újabb betegnél igazolták a koronavírus-fertőzést – jelentette be vasárnap reggel Marko Ðurić, a tartomány ügyeivel foglalkozó belgrádi iroda igazgatója. Az egyik személy Kosovska Mitrovica-i, a másik pedig Leposavić településen él. Mindketten a negyvenes éveik közepén járnak, egyikük 1976-ban, a másik 1977-ben született.

„A koszovói szerb közösségekben most érkeztünk el a fordulóponthoz, vagy nagyon szigorú intézkedéseket vezetünk be, vagy hamarosan mi leszünk ennek a szörnyű fertőzésnek az újabb gócpontja, ami különösen veszélyes lenne, hiszen ezen a területen sokkal rosszabbak a körülmények, mint bárhol máshol Szerbiában, hiszen itt a szabad mozgás eleve korlátozva van, s a helyzetet súlyosbítják még a Priština által bevezetett vámok is” – mondta Ðurić.

Szerbia megtette a szükséges lépéseket, hogy biztosítsa a megfelelő ellátást az észak-koszovói körzeteknek, így élelmiszerekből és felszerelésből is van elegendő – tette hozzá. Szerinte a jelenlegi helyzetben „felébredt” a szolidaritás, hiszen több mint kétezer önkéntes naponta dolgozik a segélyszállítmányok eljuttatásán – írta a belgrádi B92.