A covid19.rs honlapon közzétett március 28-ai adatok szerint Szabadka községben eddig három személy fertőzödött meg koronavírussal, míg Temerin községben két személy esetében állapították meg a COVID-19-cel való fertőzöttséget.

A vajdasági községek közül jelenleg a legtöbb fertőzött – szám szerint tizen – Újvidék községből való, Nagykikindán továbbra is hat fertőzöttet tartanak nyilván, majd következik Szabadka, Nagybecskerek és Alibunár 3-3 fertőzöttel. Temerinben és Pancsován két személy tesztbe bizonyult pozitívnak.

Az országban a legtöbb regisztrált fertőzött Belgrádban található, ahol a március 28-ai adatok szerint 334 személyt fertőzött meg a koronavírus: a főváros után Niš következik 50-nel, majd Valjevo 45-tel, Ćuprija 21-gyel, Kragujevac 20-szal, Kruševac 13-mal, Čačak 11-gyel.

A szerb tájékoztatási eszközök is megerősítették a hírt, amely szerint az első regisztrált beteget, a topolyai üzletembert szombaton hazaengedték, vagyis mostantól ő is egyike annak a három személynek, akinek az állapota olyan mértékben javult, hogy elhagyhatta a Vajdasági Klinika Központot, s mostantól otthonában lábadozik.

Szerbiában hivatalosan eddig egy személyt nyilvánítottak gyógyultnak, s ezt az  ncov2019.live oldalon található adat is megerősítette.

Szerbiában az elmúlt huszonnégy órában 82-vel nőtt a koronavírussal fertőzött személyek száma, így a vasárnap 15 órakor közzétett adatok szerint az országban jelenleg 741 fertőzöttet vettek nyilvántartásba.

Március 29-én 15 óráig a Torlak nemzeti referencialaboratóriumában összesen 2462 személyt teszteltek, s közülük 741 polgár tesztje bizonyult pozitívnak. Az elmúlt huszonnégy órában az orvosok 376 embert teszteltek, s közülük 82-nél mutatták ki a koronavírussal való fertőzöttséget.

Az Egészségügyi Minisztérium úgy döntött, március 23-tól kezdve naponta csak egyszer, pontban 15 órakor teszik közzé a covid19.rs oldalon az elmúlt huszonnégy órában elvégzett tesztek eredményeit.

A szerb kormány szombaton újabb intézkedéseket fogadott el a koronavírus terjedésének megállítása érdekében: ezek közül az egyik, hogy hétvégén 15 órától hajnali ötig kijárási tilalom érvényes mindenkire, kivéve azokra, akik rendelkeznek engedéllyel az otthonuk elhagyására, vagy sürgősen orvoshoz kell menniük. Kivételt ez alól a 65 évnél idősebbek képeznek, akik vasárnap 3 és 8 óra között elhagyhatják az otthonaikat, hogy elmenjenek bevásárolni.

Hétköznap a kijárási tilalom 17 és hajnali 5 között érvényes, azzal, hogy a 65 évesnél idősebbek – a már említett vasárnap hajnali időpontot leszámítva – nem mehetnek az utcára.

A szerb kormány vasárnap teszi közzé azokat az intézkedéseket, amelyekkel a magánszférát igyekeznek majd segíteni a szükségállapot idején.