A mostani napok a legfontosabbak a koronavírus elleni küzdelemben, ezek a hetek kulcsfontosságúak a járvány elleni harcban, hogy lesz-e fordulat, azt majd ezután fogjuk meglátni – nyilatkozta dr. Predrag Kon járványügyi szakorvos az RTS műsorában.

– Nem engedhetjük meg, hogy nálunk is megtörténjen az, ami Olaszországban és Spanyolországban történt, mi most vagyunk a legnehezebb hetekben – jelentette ki Kon.

Arra a kérdésre, hogy a polgárok kellőképpen hallgatnak-e a szakemberek tanácsaira, az orvos azt mondta, hogy most elengedhetetlen a fegyelem.

– Nincs vesztegetni való időnk, a kulcsfontosságú hetekben vagyunk. Nagyon fontos, hogy Szerbia minél jobban kitolja a járvány tetőzését. Semmi kétség, hogy mindaz, amit eddig foganatosítottunk, jó, ezt most csak jól kell működtetni. Ha nem működik, mert növekszik a halottak száma, akkor további szigorításokra van szükség – mondta egyebek közt az orvos.

Predrag Kon köszönetet mondott a hadseregnek, amiért logisztikai segítséget nyújtott a járvány leküzdéséhez és emlékeztetett arra, hogy a 2009-es és 2010-es világjárványt nem vettük eléggé komolyan és 137 emberéletet veszítettünk el.

Arra a kérdésre, hogy mikor lesz vége a járványnak, az epidemiológus azt válaszolta, hogy ebből Szerbia mindenképpen győztesen fog kikerülni.

– A hatodik héten éri el a tetőfokát és utána még egy hónapig tart a járvány. Tehát a telej április és május, egészen júniusig, és azt gondolom, hogy akkor lesz komolyabb megkönnyebbülés – mondta az orvos és azt üzente Szerbia polgárainak, hogy tartsanak ki.

Nyitókép: Tanjug