A magyar-horvát határmenti ingázásról állapodott meg horvát kollégájával Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a közösségi oldalán vasárnap reggel közzétett bejegyzése szerint.

Szijjártó posztjában tudatta: „A minap muraközi (a magyar-horvát határ túloldalán élő) horvát szőlősgazdák keresték meg Cseresnyés Péter képviselőtársamat, barátomat azzal, hogy a határon életbe léptetett korlátozások miatt nem tudnak átjönni Magyarországra, hogy megműveljék a muramentei szőlőiket. Márpedig ha most nem végzik el a munkákat, akkor biztosan nem lesz szüret”.

A miniszter ezért szombaton felhívta a horvát külügyminisztert, akivel „gyorsan meg is állapodtak” arról, hogy lehetővé teszik az ingázást a határon. „Ez jó a határ mindkét oldalán élő, egymással szoros kapcsolatban lévő közösségeknek, és jó mindkét ország gazdaságának” – szögezte le Szijjártó.

Mi pedig csak azt nem értjük, hogy ha Magyarország már szinte minden szomszédjával kötött ilyen megállapodást a határzárak idején, miért éppen Szerbia a kivétel?