Szerbiában az elmúlt huszonnégy órában ötvennéggyel nőtt a koronavírussal fertőzött személyek száma, így a kedden 15 órakor közzétett adatok szerint az országban jelenleg háromszázhárom fertőzöttet vettek nyilvántartásba.

Az elmúlt huszonegy órában az orvosok 94 embert teszteltek, s közülük 54-nél mutatták ki a koronavírussal való fertőzöttséget. Közülük 27-et kórházban ápolnak, míg ugyanennyien házi karanténban vannak.

Az Egészségügyi Minisztérium úgy döntött, március 23-tól kezdve naponta csak egyszer, pontban 15 órakor teszik közzé a covid19.rs oldalon az elmúlt huszonnégy órában elvégzett tesztek eredményeit.

Predrag Kon epidemiológus kijelentete, hogy egyelőre beváltak a szerb kormány rendelkezései a koronavírus-fertőzés lassítása érdekében, és egyelőre nem kell teljes lakóhelyelhagyást elrendelni, illetve a településeket sem kell elszigetelni egymástól.

Kórházi ágyakkal szerelik fel a Belgrádi Vásár egyik csarnokát

‚‚Mindenkit tesztelnünk kell aki fertőzöttel került kapcsolatba, és azokat is akik önkéntes karanténban vannak. Ez egy óriási feladat, de ezzel az új stratégiával meggyorsíthatjuk a fertőzöttek kiszűrését” – mondta Kon.

Arra a kérdésre, hogy jelenleg hány fertőzött lehet Szerbiában, a szakember azt mondta, hogy nagyjából 10.000 személy van önkéntes karanténban, ezeket pedig mind tesztelni kell.

Kon elmondta azt is, hogy Szerbia a járvány 19. napjánál tart, a harmadik-negyedik hétre pedig a tapasztalatok szerint a vírus robbanásszerű terjedése a jellemző, de eddig ezt Szerbiában az intézkedések foganatosítása miatt sikerült féken tartani.