A WHO adatai szerint a világban jelenleg több mint hetven olyan gyógyszer vagy gyógyszer-kombináció létezik, amikkel kapcsolatban gőzerővel folynak a kutatások, azt vizsgálva, hogy hatékonyak lehetnek-e a koronavírus elleni küzdelemben. A maláriás betegségek megelőzésére és kezelésére szolgáló Chloroquine tabletta gyógyszer hatékonyságára egyelőre nincs szilárd bizonyíték, de Kínában már zajlanak az olcsó és nem utolsósorban azonnal rendelkezésre álló gyógyszer embereken végzett tesztjei, és a kezdeti laboratóriumi eredmények biztatóak is.

– El kell mondanunk egy nagyon fontos dolgot, úgy hallom, hogy a polgárok elkezdték felvásárolni a Chloroquine tablettát és azt megelőzésképpen szedik. Ezt nem szabad csinálni! A kollégák eredményei, amelyet nagy számú betegen tapasztaltak igen pozitívak, de hangsúlyozom, eddig még nincs regisztrált gyógyszer a koronavírus okozta megbetegedésre. Vannak ellenjavallatai a gyógyszernek és nem szabad elfelejteni, hogy minden orvosság, amit használunk hatással lehet az új gyógyszerre, amit elkezdünk szedni – mondta Ivana Milošević, a belgrádi Fertőző és Trópusi Betegségek Klinika igazgatója.

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter is hangsúlyozta a keddi sajtótájékoztatón, hogy a polgárok „ne csináljanak nagyobb bajt, mint amekkora már van”.