A legnehezebb napunk volt ma szerda óta – mondta el Aleksandar Vučić államfő a szombaton délután hat órakor megtartott sajtótájékoztatóján. Szerbiában ma újabb harminchat koronavírusos megbetegedést regisztráltak, csak délután huszonkettőt. Ezzel az országban az igazoltan fertőzöttek száma elérte a százhetvenegyet. Jelenleg tizenegy-tizenkét ember van lélegeztetőgépen. Ekkora emelkedést még nem regisztráltak ilyen rövid idő alatt az országban a fertőzöttek számában.

Ez a szám egyre nagyobb lesz, ha nem változtatunk a viselkedésünkön – fogalmazott Aleksandar Vučić.

Az államfő elmondta, hogy az Ana Brnabić kormányfővel folytatott egyeztetésen megállapodtak abban, hogy a kabinet holnapi ülésén dönt a kijárási tilalom kiterjesztéséről. Így ez a rendelkezés minden nap 17 órától reggel 5-ig lesz érvényben. Ezzel tulajdonképpen a nap felében korlátoznák a lakosság mozgását: tizenkét órában léphetnének ki az utcára, tizenkét órában pedig mindenkinek otthon kell majd tartózkodnia.

Aleksanadar Vučić úgy fogalmazott, hogy erre az intézkedésre azért van szükség, mert „nem tudunk elég fegyelmezettek lenni”, és nem hallgatnak az emberek a figyelmeztetésekre.

Az Amerikai Egyesült Államokban már csaknem háromszázan haltak bele a fertőzésbe, Spanyolországban ezernégyszázan – sorolta az adatokat az államfő, aki hangsúlyozta, hogy a legfontosabb az, hogy ebben a szituációban elkerüljük a legtragikusabb olasz forgatókönyvet. „Mit kellene még mondanunk, hogy hallgassanak ránk?” – tette fel a kérdést Aleksanadar Vučić. Hozzátette: Horvátországban csak egy nap alatt nyolcvan újabb fertőzöttet regisztráltak. „Azt kívánom nekik, hogy sikeresen védjék meg magukat” – fogalmazott Aleksanadar Vučić.

„Nem azért hozzuk meg ezeket a szigorú intézkedéseket, mert bármiféle politikai okokból szükségünk volna erre, hanem mert meg akarjuk védeni a polgárok életét” – hangsúlyozta indulatosan az államfő a sajtótájékoztatóján.

Akár már keddtől egész napos lehet a kijárási tilalom

– mondta Aleksandar Vučić. „Nem érdekel, hogy mennyire fognak majd gyűlölni érte. Mindent sokkal jobban megszerveztünk, mint a legfejlettebb nyugati országok. Ezért csak annyit kérek mindenkitől, hogy legyen annyira fegyelmezett, hogy otthon marad” – mondta az államfő.

„Folyamatban a harc az önök életéért. A nyugdíjasok, az idősek, a nagyszüleink életéért. Ebben élvezem az összes orvos támogatását” – fogalmazott sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić, aki beszélt arról is, hogy jelenleg több szabad lélegeztetőgép áll rendelkezésre az országban, mint amennyivel összesen rendelkeztünk a válság előtt.

Az államfő mindenkit figyelmeztetett, hogy van elég áru az üzletekben, senkinek sincs szüksége arra, hogy nagyobb készleteket halmozzon fel otthon: „Az üzletekben több áru van, mint a nyugati országokban, nem kell rohanni. Az állam jól szervezett. Csütörtökre tizenötmillió maszk lesz az országban” – mondta Aleksandar Vučić.