Pénteken négyre emelkedett az új koronavírus miatt elhunytak száma Magyarországon. A hivatalos tájékoztatás szerint eddig 85 személy fertőződött a koronavírussal, heten gyógyultak, 116 ember van karanténban. A megváltozott mindennapokban megnéztük, hogyan él Budapest.

A magyar főváros nyugodt és csendes, az élet nem állt meg, csak nagyon átalakult. Az emberek felelősen viselkednek, betartják a szabályokat. Pánikhelyzet nincs, de az „egészséges félelem” megvan. A boltokban ösztönösen betartják a követési távolságot és messzebb állnak egymástól a vásárlók, a gyógyszertáraknál az épületen kívül áll a sor. A buszon, villamoson kevés ember utazik, távol ülnek le egymástól. A buszok eleje le van zárva a sofőrök védelmében, így tehát az első ajtókat sem lehet használni.

A megállókban kihelyezték a védekezésre felszólító plakátokat (Fotó: Szappanos Veronika, SZMSZ)

A megállókban kihelyezték a védekezésre felszólító plakátokat (Fotó: Szappanos Veronika, SZMSZ)

Az iskolák, óvodák zárva, a tanároktól függ, hogyan oldják meg a távoktatást. Van, aki naponta küld leckéket a tanulóinak, van, aki hetente összegyűjtve, mások a YouTube-ra pakolják fel a videót, amelyben leadják az anyagot.

Az idősebbek csak a közvetlen közelükbe mozdulnak ki a gyógyszertárakba, élelmiszerboltokba. Sokan sétálnak, üldögélnek a parkokban. Templomba már a héten is alig jártak.

A templomokban kiüríttették a szenteltvíztartókat, a gyóntatásokat néhány napig korlátozták, majd végleg leállították. A misézéseket a héten még lehet tartani, de szombat déltől át kell állni az internetes, rádiós és tévés istentiszteletre. A templomok bejáratánál kötelező kihelyezni a tájékoztatót a korlátozásokról.

A Szent István Bazilika bejáratánál kihelyezett tájékoztató (Fotó: Szappanos Veronika, SZMSZ)

A Szent István Bazilika bejáratánál kihelyezett tájékoztató (Fotó: Szappanos Veronika, SZMSZ)

A gyónásokat egyénileg kell elvégezni otthonról, az áldozás szünetel, a templomokban ugyan lesz mise, de közönség nélkül, interneten, rádión keresztül, a híveket direkt kérik, hogy ne mozduljanak ki otthonról. A hittanórák, cserkész programok és az ifjúsági találkozók szünetelnek.

A zsinagógák már múlt héten bezártak, minden közösségi rendezvény elmarad.

Az éttermek délután 3 órától csak házhozszállítással működhetnek. Az ebédkihordók kérik az ügyfeleket, hogy ne kelljen személyesen találkozniuk, lehetőleg ne készpénzben fizessenek, a lakásba bevitt ételes dobozokat pedig mosószerrel töröljék le, mielőtt felbontanák.

Az élelmiszerboltokban nincs tömeg, viszont a polcok alaposan ki vannak ürítve. Áruházlánctól függ, hogy hány darabban maximalizálják az egy termékből egyszerre megvehető mennyiséget. A boltosok gumikesztyűt kapnak a munkavégzéshez.

A postások is gumikesztyűben, maszkban járják a várost.

Az ázsiai boltok többsége már bezárt (Fotó: Szappanos Veronika, SZMSZ)

Az ázsiai boltok többsége már bezárt (Fotó: Szappanos Veronika, SZMSZ)

Az ázsiai boltok többsége már korábban bezárt, tevékenységi körüktől függetlenül, mert hirtelen visszaesett a forgalmuk.

A bankoknál, ügyfélszolgálatoknál bátorítják az embereket az interneten történő ügyintézésre, ha mégis személyesen kell eljárni, akkor általában az a szabály, hogy ahány ügyintéző dolgozik, csak ugyanannyi ügyfél tartózkodhat a helyiségben, a többieknek kint kell várni.

A játszótereket bezárták, de a parkokban lévő nyitott sportpályákon vannak focizók, kosarasok. Láthatóan sokkal többen futnak, mint az átlagos hétköznapokon.

Üres játszótér a II kerületben, Budapesten (Fotó: Szappanos Veronika, SZMSZ)

Üres játszótér a II kerületben, Budapesten (Fotó: Szappanos Veronika, SZMSZ)

A gyógyfürdők bezártak, a kezelések viszont nem vesznek el, az újranyitás után a betegek folytathatják a számukra felírt kezeléseket.

Az Európai Úszó Szövetség pénteken bejelentette, hogy elhalasztják az idei úszó Európa-bajnokságot, amelyet májusban tartottak volna Budapesten.

A vonatok egyelőre menetrend szerint közlekednek, az országhatáron belül. A távolsági buszok menetrendje sem változott még, de hétfőtől fog. A buszok első ajtóin csak azok szállhatnak fel, akiknek muszáj jegyet venni, a bérletesek a hátsó ajtókat használják. A vezető kinyitja a csomagteret, viszont nem nyúlhat a csomagokhoz, azokat az utasoknak maguknak kell beemelni és kivenni.

A magyar parlament egyelőre nem függeszti fel a munkáját.  Az Országházban azonban a felsőházi ülésterembe helyezi át az üléseit, mert ott több az ülőhely és egymástól nagyobb távolságot tudnak tartani a képviselők.

Az emberek egyre inkább rászoknak, hogy reggelenként a hivatalos tájékoztatási internetest oldalra kattintsanak és figyeljék a friss adatokat. Félünk, de nem pánikolunk.