Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter hétfőn bejelentette, hogy a szükségállapotra való tekintettel Szerbiában az orvosok csak a sürgős eseteket vizsgálják ki – írja az RTS honlapja.

A miniszter az RTS műsorában arról is beszélt, hogy több kórházat alakítanak át, hogy amennyiben a koronavírus további betegeket fertőz meg, szükség esetén itt tudják őket fogadni.

Lončar szerint a belgrádi Dragiša Mišović Kórházat, a zimonyi kórházat, az egykori niši sebészetet és az újvidéki tüdőbetegségek kórházát alakítják át a koronavírusos betegek ellátására.

„A kórházakat a katonaság fogja védeni, a legnagyobb nyomás azokra az intézményekre nehezedik, ahol a koronavírussal fertőzött betegeket kezelik. Azt szeretnénk, hogy az egészségügyi személyzet biztonságban érezze magát. Ezen kívül meg kell akadályozni, hogy bárki látogatóba menjen a fertőzöttekhez, mert ez tovább növeli a fertőzésveszélyt” – mondta a miniszter, aki arról is szót ejtett, hogy a munkába bekapcsolódnak a szerbiai orvosi karok hallgatói is.

Lončar azt is elmondta, hogy az általános orvosi rendelők ezentúl különleges rendszer szerint fognak működni. A recepteket meghosszabbítják, a páciensek megkapják a szükséges gyógyszereiket, de fontos, hogy a betegek csak sürgős esetben forduljanak orvoshoz.

„A sugárterápián és a kemoterápián lévő betegek kezelését a tervek szerint folytatják, mivel ők az életveszélyes betegek csoportjába tartoznak, viszont a kórházi műtéteket csak halaszthatatlan esetekben fogják elvégezni, a halasztható műtéteket, és az ellenőrző vizsgálatokat pedig elodázzák “ – jelentette ki Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter.