Orbán Viktor miniszterelnök ma felszólalt az Országgyűlésben, beszédében a koronavírus-fertőzésről esett a legtöbb szó. Elmondása szerint a kormány több fontos döntést is hozott, többek között lezárják az országhatárokat a külföldiek előtt – írja a HVG.hu.

Orbán elmondta, hogy a járvánnyal szemben globális megoldás sincs, ezért minden ország maga dolgozza ki a védekezés stratégiáját, de Orbán szerint ez korábbi válságoknál is így volt. Amíg nem fedezik fel a vakcinát, addig ez így is marad.

„Ettől függetlenül mindenkivel konzultálunk, de a felelős döntéseket nekünk, magyaroknak kell meghoznunk” – mondta, majd hozzátette, hogy az osztrák intézkedéseket a lehető legjobban próbálják  átültetni a magyar gyakorlatba.

A kormányfő azzal folytatta, hogy mi várható a jövőben. Szerinte az élet a következő hónapokban nem olyan lesz, mint amilyennek az emberek megszokták. Mindenkit arra kért, hogy segítsék az egészségügyben és a rendvédelemben dolgozók munkáját, és azt is megerősítette, hogy lesznek még szokatlan eljárások a jövőben is, ezért megköszönte a lakosság együttműködését.

„Magyarország a következő napokban át fog lépni a csoportos megbetegedések időszakába” – figyelmeztetett a kormányfő. Ezt kell mérsékelni, méghozzá azzal, hogy a kontaktusok számát csökkentik.

Ezért eddig rendkívüli jogrendet vezettek be, beutazási tilalmat rendeltek el több országból (Irán, Olaszország, Kína, Dél-Korea, Izrael), karantént írnak elő azoknak, akik ezekről a területekről jönnek ,intézménylátogatási tilalom van az egyetemeken, a külföldi osztálykirándulásokat megtiltották, a nyári külföldi nyelvtanulás bevezetését elhalasztották

Újabb döntéseket is hoztak: Magyarország határait lezárják, a jövőben csak magyar állampolgárok léphetnek be az országba, a rendezvényeket betiltják, a szórakozóhelyeket, mozikat bezárják, kulturális intézményeket is. Az éttermek, kávézók csak 15 óráig tarthatnak nyitva. Kérik a 70 év felettieket, hogy ne hagyják el a lakásukat. Az önkormányzatokat pedig arra kérik, hogy mindenkit segítsenek.

____________________________________________________________________________________

Fotó:Index.hu