Az Oktatási Minisztérium utasítása szerint március 17-től az általános- és középiskoláknak meg kell kezdeniük a távoktatást.

A megvalósítást a rendelet szerint egyértelműen a szülők közreműködésével tervezik, szervezett távoktatás formájában. A hangsúly azokon a tantárgyakon van, amelyek a legnagyobb óraszámmal szerepelnek a tantervben, azzal, hogy az iskolák kötelesek – lehetőségeikhez mérten – biztosítani a többi tárgyból is az előrehaladást. Mindezt a tanterv előírásai szerint.

A rendelet felsorolja a Szerbiában hozzáférhető távoktatási lehetőségeket, egyebek mellett az RTS (Szerbiai Rádió és Televízió) adásait, amelyek napi rendszerességgel, reggel nyolctól kerülnek adásba. Ígéret van arra, hogy a nemzeti kisebbségek számára is hamarosan biztosítják az oktatáshoz szükséges tartalmakat, amiről az Oktatási Minisztérium, illetve a Nemzeti Tanácsok honlapjain lehet majd tájékozódni.

Az egyéni oktatási terv szerint tanuló diákoknak továbbra is kötelesek a pedagógusok megfelelő tartalmakat biztosítani.

Amennyiben a diáknak nincs internet-hozzáférése, az iskola közzéteszi az RTS adásaihoz igazított órarendet a hirdetőtábláján, ami természetesen az épületen kívül helyezkedik el, illetve SMS, vagy Viber használatával is megoldható.

A munka és az információáramlás biztosításáért az iskola igazgatója felel.

A következő napokban várhatóan megszerveződnek az online platformokhoz kapcsolódó csoportok, osztályok. Az iskolák a pedagógusokkal együtt igyekeznek megoldani a szervezést, de feltétlenül szükség van a szülők aktív együttműködésére.

Nem szabad elfelejteni, hogy ebben az esetben nem csupán arról van szó, hogy a gyerekeknek különböző érdekes, motiváló online anyagokat adunk, amelyekkel szabadidejében elütheti az időt, vagy pihenésképpen játszik egy-egy játékprogrammal. Most a tantervben előírt tananyagot kell elsajátítaniuk online eszközök segítségével. Ilyen tapasztalata sem a pedagógusoknak, sem a gyerekeknek nincs még. Ezzel a feladattal a szülők nem hagyhatják egyedül a gyerekeket, segíteniük kell őket: a napjuk megszervezésével, kötelezettségek előírásával, ellenőrzésével.