Megtartotta ülését Magyarkanizsa község rendkívüli helyzetek törzskara, miután Szerbia teljes területén március 15-e este óta rendkívüli állapot van érvényben a koronavírus okozta fertőzésveszély miatt.

A köztársasági elnök tegnap este bejelentette, hogy a rendkívüli állapot bevezetése minden állampolgárra egyaránt érvényes a köztársaság területén. Ennek értelmében az illetékes szervek és intézmények teljes napi készenlétben kell, hogy legyenek; az államhatárokat lezárták minden külföldi állampolgár előtt és a 65 éven felüliekre kifejezetten vonatkozik az a javaslat, hogy maradjanak otthonaikban, mivel ők vannak leginkább veszélyben. Az utasítás vonatkozik a tömeges rendezvények lemondására is, valamint az oktatási intézmények munkájának beszüntetésére – olvasható a közleményben, amelyből az is kiderül, hogy a törzskar munkacsoportok megalakításáról döntött.

Az egészségügyi munkacsoport feladata a higiéniai előírások tudatosítása (kézmosás, fertőtlenítés, köhögés-tüsszentés zsebkendőbe, tünetek észlelésekor telefonos bejelentés), valamint annak kidolgozása, hogy a gyógyszer kiíratások ezentúl hogyan zajlanak. Az Egészségház ma 15 órakor tartja sajtótájékoztatóját, és a továbbiakban is folyamatosan tájékoztatni fogja a lakosságot.

Az oktatási bizottság feladata annak feltérképezése, hogy hány gyermek számára van szükség ügyeletre, azon családok esetében, ahol a szülők nem tudják megoldani a gyermekek felügyeletét. A magyar nyelvű online oktatás megvalósításán folyamatosan dolgoznak az illetékesek.

A szociális bizottság feladata annak biztosítása, hogy az egyedül élő idősek ellátása biztosítva legyen (meleg étel, házi segítségnyújtás). Ennek érdekében a házi segítségnyújtás szolgáltatása azokon a településeken is biztosítva lesz, ahol eddig nem volt.

Arra kérem a családokat, hogy az időskorú családtagjaikról fokozottan gondoskodjanak.

Ugyanakkor ne halmozzuk otthon a tartós élelmiszert, ne hozzuk abba a helyzetbe a kereskedőinket, hogy valamiből indokolatlanul hiány keletkezik náluk. A boltok továbbra is nyitva lesznek, el lehet menni vásárolni, az alapvető élelmiszerek, a védő felszerelések és a higiéniai termékek ára nem emelkedhet a rendkívüli állapot alatt.

Arra kérem a közösségi média használóit, hogy felelősség teljesen használják ezeket a platformokat és csak hiteles forrásból származó információkat osszanak meg! A szerb kormány, az önkormányzat és az intézmények által kiadott nyilatkozatok a hiteles források és a hivatalosan bejegyzett sajtó.

Munkacsoportjaink a továbbiakban az országos operatív rendelkezések szerint fognak eljárni.

A körzeti törzskartól tegnap este azt az ígéretet kaptam, hogy községünk területéről és a határzónából is a következő 48 órában eltávolítanak minden menekültet. Kérem a polgárokat, hogy amennyiben szerda, március 18-a után még látnak menekültet valamely településünkön, erről értesítsék a rendőrséget.

Minden tevékenység a megelőzést szolgálja, és ahogy múlt héten is elmondtam, tartsuk be az egészségügyi szabályokat és vigyázzunk egymásra.

– olvasható a közleményben, amelyet Fejsztámer Róbert Magyarkanizsa község rendkívüli helyzetek törzskara elnöke írt alá.