Ana Brnabić szerb kormányfő kijelentette, hogy vasárnap estétől lezárták Szerbia határait és csak a külföldről visszatérő szerb állampolgárok, valamint a diplomaták és tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok léphetnek be az országba.

Mint ismeretes, vasárnap este Szerbiában rendkívüli állapot lépett életbe a koronavírus-fertőzés terjedése miatt.

Vasárnap este rendkívüli állapotot vezettek be Szerbiában!

A kormányfő elmondta, hogy a  határátkelőhelyeken jelen lesz a katonaság is. A határőrség munkatársainak és az egészségügyi csapatoknak nyújtanak majd segítséget. Azok a szerb állampolgárok, akik külföldről térnek haza, 14 napos házi karanténba kerülnek, azok viszont, akik a fertőzés gócpontjainak számító országokból,  28 napig lesznek kénytelenek otthon maradni.

„А karantén nem játék, nagyon súlyos következményei lehetnek, ha a polgárok nem tartják be a hatóságok utasításait. A karanténban lévőket a rendőrség ellenőrzi, aki nem tartja ba a rendelkezéseket, akár három év börtönt is kaphat” – mondta a kormányelnök vasárnap este az RTS műsorában.

Brnabić arról is beszélt, hogy mivel a rendkívüli állapot miatt a tanügyi intézmények is bezártak, az oktatás keddtől a televízión keresztül, az RTS 3 és az RTS Planeta csatornán folyik majd, illetve a digitális tankönyvek segítségével. Az erre vonatkozó információkat a tanügyi dolgozók a hétfői nap folyamán kapják meg az oktatási minisztériumtól.

„Mindenkinek azt ajánlom, hogy maradjon otthon, főleg az, aki a munkáját el tudja végezni az otthonából is. Azokban az ágazatokban, ahol ez nem lehetséges, a dolgozóknak védőfelszerelést biztosítunk, ezt egyébként már több cég meg is tette – mondta többek között a kormányelnök, aki nyomatékosan kérte az idősebbeket – főleg a 65 év felettieket, hogy ne hagyják el otthonukat.

„A nyugdíjasoknak egyáltalán nem kel elhagyni otthonukat. A kormány olyan rendelkezést hozott, hogy számukra, illetve minden olyan háztartás számára, ahol van nyugdíjas, három hónapos türelmi időt ad a számlák a befizetésére” – tette hozzá Brnabić.