Azok a szerb állampolgárok, akik Ausztriában, Németországban, Szlovéniában, Olaszországban, Svájcban, Franciaországban, Görögországban, Kínában, Koreában, Olaszországban, Iránban vagy Romániában jártak, vagyis olyan területekről érkeznek Szerbiába, melyek a Covid-19 vírus okozta járvány gócpontjainak számítanak, a szerb kormány döntése szerint kötelezően egészségügyi felügyelet alá kerülnek, tizennégy napos házi karanténba.

Ezen óvintézkedés miatt valamennyi beutazni szándékozót alaposan kikérdeznek, emiatt tart sokkal hosszabb ideig a határátkelés, és ez okozta a torlódást a határon.

Kik (nem) léphetnek be Szerbiába? – Tizenegy órás várakozás Röszkén

De mit kell érteni egészségügyi felügyelet alatt, és mit jelent a tizennégy napos házi karantén, arra Goran Stamenković, az egészségügyi miniszter helyettese válaszolt, aki elmondta, hogy ez azt jelenti, hogy a polgárnak két hétig otthon kell maradnia, nem mehet dolgozni, s a háztartáson belül is a minimálisra kell csökkentenie a többi személlyel való érintkezést.

Ha megjelennek a koronavírus fertőzésre utaló jelek, akkor azonnal értesíteniük kell az illetékes szervet, mondta Stamenković, aki hozzátette, az illetékes intézmények telefonszámai megtalálhatók azon a figyelmeztetésen is, amelyek az utasok a Szerbiába történő belépéskor vesznek át, valamint az Egészségügyi Minisztérium honlapján is.

Az illetékes járványügyi csapat ellenőrzi majd, hogy az a szerb állampolgár, aki az említett országokból érkezett Szerbiába, betartja-e a tizennégy napos házi karantént.

Az elmondottakból egyértelműen kiderül, hogy jelen pillanatban nem lehet csak két-három napra hazalátogatni Ausztriából vagy Németországból, illetve a többi, a cikk elején felsorolt országból. Aki mégis úgy dönt, hogy Szerbiába jön, az készüljön fel arra, hogy tizennégy napot kénytelen lesz házi karanténban tölteni…

Szerbiában a legfrissebb adatok szerint negyvenhat koronavírussal fertőzött személyt tartanak nyilván. Egyelőre az iskolákat és az óvodákat nem zárták be, de könnyen megtörténhet, hogy Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke vasárnap este nyolckor kihirdeti a rendkívüli állapotot, ami a határok lezárását is jelentheti, valamint azt is, hogy március 16-tól a gyerekek nem mehetnek se iskolába, se óvodába.

Az elnök este nyolckor szól a néphez