Amint arról már beszámoltunk, a koronavírus járvány miatt március 12-től a több határátkelőt is lezártak a szerb-magyar határszakaszon csak négy határátkelő – Hercegszántó-Béreg (Bački Breg) és Tompa-Kelebia közúti, Röszke-Horgos autópálya határátkelőhely, valamint a Kelebia vasúti átkelő – fogadja az utasokat.

Szerbia emellett megtiltotta azon külföldiek belépését az országba, akik korábban Kínában, Koreában, Olaszországban, Iránban, vagy Romániában jártak. Ezt a tilalmat szombaton este hét új ország polgáraira terjesztette ki a szerb kormány: a Franciaországból, Németországból, Szlovéniából, Ausztriából, Olaszországból, Görögországból és Svájcból érkezők nem léphetnek be Szerbiába, vagy csak bizonyos korlátok között.

[democracy id=”11″]

A fent említett okok miatt vasárnap reggelre óriási sorok alakultak ki a Horgos-Röszke határátkelőn az autópályán, ahol a Szerbiába való belépéskor akár a tíz órát is meghaladhatja a várakozási idő.

Információink szerint számos külföldi állampolgárt visszafordítottak a határról. Nem hivatalosan szerkesztőségünk úgy értesült, hogy a szerbiai állampolgárokat beengedik az országba, akkor is, ha például osztrák, vagy német rendszámú autóval és külföldi úti okmányokkal érkeznek, de valamilyen dokumentummal igazolni tudják szerb állampolgárságukat.

Tényleg nem mehetek vissza Ausztriába két hétig?

Azok a szerb állampolgárok, akik az említett országokból, illetve területekről érkeznek – melyek a Covid-19 vírus okozta járvány gócpontjainak számítanak – a szerb kormány döntése szerint kötelezően egészségügyi felügyelet alá kerülnek, tizennégy napos házi karanténba. Ezen óvintézkedés miatt valamennyi beutazni szándékozót alaposan kikérdeznek, emiatt tart sokkal hosszabb ideig a határátkelés, és ez okozta a torlódást is a határon.


A nyitókép archív felvétel.