Hétfőn leállt a kereskedés a Wall Streeten azt követően, hogy az S&P indexe hét százalékot zuhant, írja a Magyar Hírlap. A kereskedés kezdetén a Dow Jones 1700 pontot vesztett. A tömeges eladások a börze előtti kereskedelemben olyan mechanizmusokat indítottak be, melyek célja a tőkepiac további zuhanásának megállítása.

A kereskedés negyed órával később, helyi idő szerint 9.49-kor helyreállt, a Dow Jones indexe pedig 2000 pontot vesztett.

A részvények ára azért csökkent, mert a befektetőket megfélemlítette a koronavírus okozta válság, de hatással volt az árak zuhanására az is, hogy Oroszország szakított az OPEC államaival.

A koronavírus-járványnak a keresletre és ezáltal az árakra gyakorolt negatív hatásainak kivédésére Szaúd-Arábia azt akarta elérni, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és az olajkartellen kívüli szövetségesek, köztük Oroszország, alkotta OPEC+ néven is emlegetett csoport hosszabbítsa meg az év végéig a kitermelést napi 1,7 millió hordóval korlátozó, március végéig érvényes megállapodást, és másfél millió hordóval emelje napi 3,2 millió hordóra a mennyiséget.

A csoport szakminisztereinek Bécsben pénteken tartott értekezletén Oroszország támogatta ugyan a megállapodás meghosszabbítását, de nem volt hajlandó az 1,7 millió hordós szint bármilyen mértékű emelésére. Moszkva ugyanis azon az állásponton van, hogy túl korai még megjósolni, milyen hatása lesz a koronavírus-járványnak a globális energiakeresletre. Az elutasításra válaszul az olajkartell felmondta a kitermelést korlátozó megállapodást.

Az olajárak beszakadásának következtében mélyrepülésre váltott és a 2016 elején látott mélypontokra gyengült az orosz rubel. A bankközi piacon a dollárért hétfőn késő délelőtt már 74,95 rubelt, az euróért pedig 85,74 rubelt kellett adni. Pénteken a dollár 68,57 rubelen, az euró pedig 77,51 rubelen zárt a moszkvai kereskedésben.

Az orosz vállalatok globális letéti jegyeinek árfolyama ugyancsak zuhanásra váltott a londoni tőzsdén: az olajipari vállalatok közül a Rosznyefty olajipari vállalat 20,4 százalékot, a Lukoil pedig 18,5 százalékot esett, míg a Novatek gázipari vállalat letéti jegyeinek árfolyama 16,7 százalékkal csökkent.

A moszkvai értéktőzsde hétfőn zárva tart. Az olajárak és a rubel további gyengülése kellemetlenül érintheti az orosz hatóságokat és Vlagyimir Putyin orosz elnököt, aki a múlt héten az alacsony olajárakat tette felelőssé a háztartások jövedelmének csökkenéséért.

Az orosz hatóságok gyorsan reagáltak a rubel gyengülésére: a jegybank hétfőn bejelentette, hogy 30 napra felfüggeszti az állami tartalékok feltöltését szolgáló napi devizavásárlásokat, enyhítendő a rubelre nehezedő nyomást. A központi bank figyelemmel követi a pénzpiaci fejleményeket, és kész további eszközöket is bevetni a pénzügyi stabilitás megőrzésének érdekében – áll a bank hétfőn kiadott közleményében.