Szerbiában folytatódik azoknak a népszerűsítése, akiket a Hágai Nemzetközi Törvényszék korábban elítélt – figyelmeztet a Fiatalok az Emberi Jogokért Kezdeményezés és a Vajdasági Polgári Központ annak kapcsán, hogy a háborús bűnökért elítélt Veselin Šljivančanin szombaton Újvidéken tartott előadást, tudatja a 021.rs portál.

Šljivančanin a Munkásotthon félig üres nézőtere és a Miša Vacić vezette Srpska desnica néhány tagja előtt szólalt fel az összejövetelen, amely a Vukovar – nem egy történet (Vukovar – nije jedna priča) címet viselte.

Vukovar 1991 novemberében

Šljivančanint a Hágai Nemzetközi Törvényszék tíz évig tartó börtönbüntetésre ítélte, mert a Jugoszláv Néphadsereg egykori tisztje segítette és támogatta a horvát foglyok kínzását az Ovčara mezőgazdasági birtokon 1991-ben. Csak emlékeztetésképpen: ezen a birtokon 1991 november 21-re virradóra a Jugoszláv Néphadsereg és a szerb félkatonai alakulatok 255-264, zömében horvát nemzetiségű civilt és katonát gyilkoltak meg – betegeket és sebesülteket, akiket a vukovari kórházból szállítottak a birtokra. Az áldozatok között több szerb, bosnyák és magyar áldozat is volt…

 

Az ovčarai tömegsír feltárása

Šljivančanin a szombati újvidéki előadásában elmondta, hogy Vukovarban „legális katonaként” volt jelen, de nem kommentálta részletesebben a bírósági tényállításokat azokkal a bűncselekményekkel kapcsolatban, melyek a horvátországi kisvárosban történtek. Az ovčarai bűnténnyel kapcsolatban azt mondta, minden esetben elítéli a foglyok meggyilkolását.

A szombati újvidéki rendezvényen a Srpska desnica tagjai mellett jelen volt a Dinara-Drina-Dunav mozgalom vezetője, Tomislav Bokan is, aki néhány napja kijelentette, hogy szervezete a Szerb Haladó Pártot fogja támogatni a küszöbönálló választásokon.

Željko Stanetić, a Vajdasági Polgári Központ igazgatója a Szabad Európa Rádiónak elmondta: az, hogy a háborús bűnökért elítéltek teret kapnak a közéletben, nagyon komolyan jelzi, hogyan viszonyulnak a hatóságok az elkövetett bűntényekhez és azok áldozataihoz. „Mindaz, ami az év eleje óta Vajdaságban történik, arra utal, hogy a háborús bűnök elkövetőinek a választási kampányban való »felhasználása« fokozódni fog. Végső soron egyikük, aki most is parlamenti képviselő (Vojislav Šešelj) ismételten megpróbálja biztosítani helyét a képviselőházban” – mondta Stanetić.

Marko Milosavljević, a Fiatalok az Emberi Jogokért Kezdeményezés (YIHRI programkoordinátora szerint az újvidéki rendezvény a háborús bűnösök politikai felhasználása és emlékeztetett Šešelj könyvbemutatójára, amelyben a szerző tagadja a srebrenicai népirtást. A csetnikvajda Újvidéken is bemutatta ezt a könyvet, s annak a rendezvénynek is a Munkásotthon adott helyet. „A Szerb Haladó Párt már nem áll közvetlenül ezek mögött a rendezvények mögött, de továbbra is látszik a közvetett kapcsolat ezzel a párttal, amely lehetővé teszi a közösségi terek használatát, megszervezi vagy lehetővé teszi a különböző fogadásokat és az olyan kijelentéseket, melyek tagadják az elkövetett háborús bűnöket” – mutatott rá Milosavljević.