A Budapesti Music Centerben átadták az Artisjus Irodalmi Nagydíjat és a négy alkategória (költészet, próza, tanulmány, esszé) elismeréseit. Szajbély Mihály irodalomtörténészt, az SZTE BTK Kommunikáció és Médiatudományi Tanszékének professzorát a 2019-ben, a Magvető Kiadónál megjelent Csáth Géza élete és munkái című „régimódi” nagymonográfiájáért tanulmány kategóriában tüntették ki.

Az irodalmi nagydíj célja az előző év egy kiemelkedő, különösen értékes alkotásának jutalmazása, a további díjak pedig ösztönzésül szolgálnak a tehetségükkel már bizonyított művészek és tudósok további alkotómunkájához. A díjak presztízsértéke abban rejlik, hogy a pályatársak szavaznak meg az elismerésekről. Az idén Kovács András Ferenc vehette át a nagydíjat, az alkategóriákban Cselényi Béla, Kováts Judit, Mártonffy Marcell és Szajbély Mihály munkáját jutalmazták. A díj alapítása óta összesen hatvankilenc kitűnő költő, író és irodalomtörténész munkásságát ismerték el.

Szajbély Mihály egyetemi tanulmányait a szegedi, akkor még József Attila Tudományegyetem Jogtudományi és Bölcsésztudományi Karán végezte, majd megszerezte a doktori és kandidátusi címet, 2004-től az MTA doktora. Oktatóként 1977-ben kezdett a bölcsészkaron dolgozni, 1992-től pedig már több tanszék vezetője, s 2014 és 2017 között a SZTE BTK dékánja is volt. Vendégprofesszorként Bécsben és Berlinben is oktatott.

Főbb kutatási területei: a 19. század és a 20. század elejének magyar irodalma (Csáth Géza), a jugoszláviai (vajdasági) magyar irodalom története, sajtó- és médiatörténet, az irodalom médiatörténete, valamint a hangjáték médiatörténete és műfaji problémái.

Szajbély Mihály, aki Csáth Géza „legjobb ismerője és szakértője” három évtizeddel korábban már publikált egy kismonográfiát a szabadkai orvos, pszichiáter, író „varázslatos, sokoldalú művészi tevékenységéről és megdöbbentő életútjáról”, a most megjelent nagymonográfiája azonban az előbbinek nem pusztán a kiegészítése, hanem újraírása. Mint Szilágyi Zsófia irodalomtörténész laudációjában megfogalmazta: „…olyan tudományos munka, amelyet hátborzongató életrajzi regényként is olvashatunk. Egyre nehezebb szívvel haladunk előre a Brenner Józsefként született orvos-író mind kilátástalanabb életében, közben viszont folyton azt érezzük, hogy a könyv az olvasókat is megajándékozza a gondolkodás és a megértés örömével.”

A gazdag forrásanyagra épülő, új kutatási eredményeket is tartalmazó kötet nemcsak a szakma számára jelentős munka, illetve az oktatásban kiválóan használható mű, hanem a nagyközönség érdeklődésére is méltán igényt tartó, izgalmas olvasmány.

tuti