Nyugodtan ki lehet jelenteni, áll a bál Adán, legalábbis ami az önkormányzati választásokat illeti, ugyanis a Közigazgatási Bíróság helyt adott a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) által beadott fellebbezésnek, ami azt jelenti, és most tessék megkapaszkodni, az adai választási bizottság nem legitim, vagyis az eddig meghozott döntései sem érvényesek!

De menjünk időrendi sorrendben, hogyan is sikerült idáig eljutnia az adai önkormányzatnak, amely 2019. december 30-án a képviselő-testületi ülésen elfogadta a választási bizottság összetételét. Hiába jelezte az ülésen jelenlevő VMDK-s képviselő, hogy őket is megilletné egy hely a választási bizottságban, a testület úgy döntött, a felszólalását nyugodtan figyelmen kívül lehet hagyni, s nemes egyszerűséggel, mivel ők alkotják a többséget, megszavazták az eredetileg benyújtott javaslatot.

Mivel nem jutott hely a VMDK-nak, a párt úgy döntött, fellebbez a döntés ellen, s huszonnégy órán belül Csonka Áron, a párt elnöke el is küldte a fellebbezést a Közigazgatási Bíróságnak, amely utána még egyszer kért tőle egy pótlást, majd március hatodikán a honlapján is közzétette a döntést, amely szerint a december végén kinevezett választási bizottság nem legitim.

A Közigazatási Bíróság döntése: VMDK

Ez azt jelenti, hogy az adai képviselő-testületnek nagyon rövid időn belül új választási bizottságot kell kineveznie, s értesüléseink szerint gőzerővel dolgoznak is ezen, ugyanis március 8-án, vasárnap este fél kilencre össze is hívták a községi képviselő-testület ülését.

Nagy valószínűség szerint a ma este kinevezésre kerülő választói testületbe már lesz helye a VMDK képviselőjének is, azonban ezzel nem ér véget az adaiak kálváriája, ugyanis a Szerb Haladó Párt helyi szervezete, amelynek listavezetője nem más, mint a polgármester, vagyis Bilicki Zoltán, pénteken átadta a választásokon való induláshoz szükséges támogatói aláírásokat.

Општински одбор Српске напредне странке Ада предао је Општинској изборној комисији локалну изборну листу Александар…

Posted by Srpska Napredna Stranka OO Ada – Szerb Haladó Párt KSZ Ada on Friday, March 6, 2020

A listát a választói bizottságnak az átadástól számítva 24 órán belül ki kellett volna hirdetnie, azonban ez nem történt meg, minden bizonnyal azért, mert az adai önkormányzat rájött, hogy az általa kinevezett választási bizottság nem legitim, így nem is hozhat semmilyen döntést sem.

A helyzet azért összetett, mert amennyiben vasárnap a képviselő-testület megszavazza az új összetételű választási bizottságot, annak az első feladata az lesz, hogy minden, a választással kapcsolatos dokumentumot el kell fogadnia. Erre az ülésre, amelyen a dokumentumokat jóváhagyják, legkorábban hétfőn kerülhet sor, vagyis ezeken a március 9-ei dátum szerepel majd, míg a Szerb Haladó Párt által átadott támogatói aláírásokon és dokumentumokon március 5. és március 6. áll.

Kíváncsian várjuk, mit lép a helyi önkormányzat, beismeri-e a hibáját, s arra is, hogy mi lesz a Szerb Haladó Pártot támogató aláírások sorsa, vajon elismerik-e őket, vagy a pártnak újból kell összegyűjtenie valammenyit…

Nyitóképünkön az adai pogármester, a Szerb Haladó Párt adai listavezetője, Bilicki Zoltán látható