A Grand Princess nevű óceánjáró szállodahajó egyik, szerbiai állampolgárságú pincéréről kiderült, hogy koronavírussal fertőzött. A hajónak az Amerikai Egyesült Államok hatóságai nem engedték meg, hogy lehorgonyozzon a San Francisco-i kikötőben, ezért a nemzeti gárda helikoptereivel szállították a fedélzetre a teszteket.

Az utasok és a személyzet tagjainak eddig elkészült hatvan tesztjéből kiderült, hogy huszonegyen fertőzöttek. Köztük van a huszonkilenc éves Ivan Sofronijević is, aki pincérként dolgozott a hajón.

„Három napig beteg volt, amit jelentett a közvetlen főnökének is, aki azonban nem hitt neki, úgy gondolta, hogy nem akar dolgozni, csak ki akarja húzni magát a munka alól, ezért nem engedélyezte neki, hogy jelentkezzen az orvosnál. Azt mondta, megfázott, bedugult a füle, lázas, legyengült, de mégis dolgoznia kell” – mesélte a Szerbiai Rádió-Televíziónak Milena Sofronijević, a beteg fiatalember édesanyja: „Amikor délután végre eljutott az orvoshoz, azonnal izolálták. A doktornő megvizsgálta, és azonnal látta, hogy ez koronavírus. Az elkülönítőben, azt sem tudták, hogy ki fertőzött és ki nem, de nem léphetett ki onnan, az ételt is az ajtóhoz hordták nekik. A doktornő azt mondta nekik, hogy ne szedjenek semmilyen gyógyszereket, mert ez a vírusfertőzés magától visszahúzódik, elmúlik, mint egy nátha, és majd csak annyi fog történni, hogy a szárazföldön tizennégy napot karanténban töltenek” – idézte fel a fiával folytatott telefonbeszélgetést a beteg hajópincér édesanyja.

Időközben megkezdődött a nem fertőzött betegek evakuálása a hajóról. Az Amerikai Egyesült Államokban eddig százötven koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak a megerősített adatok szerint, és tizenhét beteg hunyt el.

Az Amerikai-izraeli Tanács bejelentette, hogy a nemrég megtartott washingtoni konferenciájának résztvevői közül legalább ketten ugyancsak korvírussal fertőződtek meg.

A koronavírust eddig kilencven országban regisztrálták hivatalosan, a fertőzöttek száma már meghaladja a százezret, a halottaké pedig háromezer-négyszáz körül mozog. A fertőzésből mintegy ötvennégyezer ember gyógyult ki.

A Grand Princess szállodahajó San Francisco mellett vesztegel a tengeren, mintegy háromezer-négyszáz emberrel a fedélzetén, ők az utasok és a személyzet tagjai.