Recep Tayyip Erdoğan, a török diktátor – az EU-t és a NATO-t megzsarolva – a múlt hét végén megnyitotta a határokat, s több ezer menekült mindenen átgázolva megindult Európa irányába. Ezek az emberek több éven keresztül éltek a törökországi menekülttáborokban, amelyek fenntartását nem kis mértékben eddig az EU támogatta.

Erdogan azonban nem elégedett az átutal összeggel, sem a Nyugat katonai támogatásával, ezért fenyegette meg több alkalommal az EU vezetését, fenyegetését pedig ezúttal be is váltotta. A balkáni útvonalon egyébként is több tízezer menekült tartózkodik, ezért ha Görögországon túljutnak ezek az emberek, még akár komoly gondokkal is szembenézhet Európa.

A menekülttáborok és az ott dolgozók egyszerűen sehol nincsenek felkészülve ennyi ember befogadására. Az EU már eddig is több pénzt fordított határvédelemre és fegyverbeszerzésekre, mint amennyit biztosított a táborok jobb ellátására, vagy az ott dolgozók fizetésére. Kérdés, mit tesz majd az EU annak érdekében, hogy az ide igyekvők ne okozzanak fennakadást, valamint hogy helyzetük ne váljék lehetetlenné.

Magyarország kormánya – jellemzően – nem a szakemberek számának növelésével vagy a határ menti tranzitzóna befogadóképességének bővítésével készül a menekülthullámra, hanem annak teljes lezárásával. Ennek oka pedig nem más, mint a koronavírus. Minden eshetőségre fel kell készülni, mondják. Bakondi György miniszterelnöki megbízott bejelentette: A koronavírus miatt határozatlan ideig felfüggesztik új személyek befogadását a tranzitzónába.

Bakondi György és Orbán Viktor

Miért is? Bakondi szerint a tranzitzóna lezárására azért van szükség, mert menekültek többsége afgán, pakisztáni és iráni – márpedig az utóbbi ország a koronavírus egyik góca. Úgy fogalmazott: Az intézkedés annak a 321 embernek a védelmében történik, akik ott vannak. Mivan???

Ehhez azért pofa kell! Soha, egyetlen alkalommal sem vették figyelembe a tranzitzónában tartózkodók érdekeit, honnan most ez a nagy aggodalom? A testi épségük érdekében oda már mást nem engednek be, nehogy megfertőzzék a bentieket. Aki ezt komolyan el is hiszi, az vagy teljesen hülye, vagy festi magát és pénzért teszi. Nyilvánvaló, hogy Orbánékat semennyire sem érdekli a menekültek sorsa a tranzitzónában, egyszerűen arról van szó, hogy ezzel az ürüggyel meg lehet tagadni a határhoz érkező menekültek kérelmeit, még akkor is, ha ezek az iráni menekültek – ott ugyanis már több áldozata is volt a koronavírusnak – egyébként évek óta nem is jártak Iránban. Akár ki is írhatnák a határra; koronavírus miatt Magyarország zárva tart.

Így akkor nem kell vitatkozni, magyarázkodni, Brüsszellt győzködni, a „Soros szervezetekkel” harcolni: koronavírus van és kész. Talán nem véletlen, hogy a kormánypropaganda a mai napig többet foglalkozik a menekültkérdéssel, mint a koronavírus terjedésével.

Még azt sem kizárt, hogy Orbánék tudatosan tartották a felszínen a menekültkérdést, annak ellenére, hogy jó ideje alig volt bármiféle hatása Magyarországra. Már kezdett nevetségesbe fulladni az évek óta tartó migráncsozás, meg válsághelyzet, muszáj volt valamit felmutatni, ami igazolja az eddigi propagandát, pénzköltést.

Azt azonban sürgősen felejtsük el, hogy akár Bakondi, akár Orbán komolyabban törődne a tranzitzónában tartott menekültek egészségével. Csupán ürügy ez számukra, nem több.

tuti