Azután, hogy Szerbiában regisztrálták az első koronavírusos esetet, Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter kijelentette, hogy nincs helye a pániknak és a félelemnek, mert az illetékesek mindenféle forgatókönyvre felkészültek, olvasható az egészségügyi tárca honlapján.

„Egyes felelőtlen személyek olyan híreket terjesztenek, hogy a belgrádi fertőző klinika kivételével máshol nem fogjuk tudni ellátni a pácienseket. De most már nem válaszolgathatunk ezeknek a felelőtlen embereknek, mert számukra semmi sem fontos, csak a pánikkeltés. Nem foglalkozunk ezzel” – mondta az egészségügyi miniszter pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető elmondta, hogy a koronavírussal fertőzött személyt Szabadkán, megfelelő körülmények között ápolják.

„Hogyha az a kérdés, hogy Belgrádban megjelenik-e a vírus, akkor erre az a válaszom, hogy kidolgoztuk a tervet Belgrádra és más településekre vonatkozóan is, hogy amennyiben egy, három, öt, vagy hét ember betegszik meg, akkor őket hol helyezzük el, hol és milyen körülmények között ápoljuk” – emelte ki Lončar.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a Szabadkán kezelt férfi jól van, nincs láza, az illetékesek pedig komolyan veszik a munkájukat, és elővigyázatossági okokból minden gyanús esetre fertőzött személyként fognak tekinteni, ahogyan ezt egyébként a szabadkai családdal is teszik.

„Mindenben a szakma szabályai szerint fogunk eljárni. Nincs helye a pániknak és a félelemnek. Fontos, hogy az emberek bízzanak az intézményekben és az államban” – hangsúlyozta a miniszter és hozzátette, mindenről időben értesíteni fogják a közvéleményt.

A Szabad Magyar Szó szerkesztősége értesülései szerint a fertőzött férfi szabadkai születésű és Topolyán él.

Koronavírus: A Magyarországról érkezett szabadkai férfi az első fertőzött személy Szerbiában

Egy szabadkai, negyvenhárom éves férfi az első személy, aki megfertőződött az új koronavírussal. A szerb tájékoztatási eszközök szerint a férfi nemrég Magyarországról érkezett az észak-bácskai városba. A fertőzött személy testhőmérséklete 37,4 Celsius-fok, és jól érzi magát. A férfit karanténba helyezték. A szerbiai egészségügyi minisztérium rendkívüli sajtótájékoztatón ismertette a részleteket.