Törökországnak abba kell hagynia a hamis információk terjesztését a menekültek felé, miszerint Európa határai nyitva állnak előttük – szögezték le az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei a zágrábi rendkívüli ülésükről kiadott nyilatkozatukban pénteken, hozzátéve, hogy az EU-tagországok minden lehetséges jogszerű intézkedéssel védeni fogják a külső határokat – írja az MTI.

„Noha az EU elismeri, hogy Törökország fokozott migrációs teherrel és kockázatokkal szembesül a területen belül, valamint méltányolja azokat a jelentős erőfeszítéseket, amelyeket Törökország a 3,7 millió menekült befogadásával kapcsolatban tett, ismét komoly aggodalmának ad hangot a görög-török határon kialakult helyzet miatt, és határozottan elutasítja, hogy Törökország a migrációs nyomást politikai célokra használja fel” – áll a dokumentumban.

„A menekülteket nem szabad arra bátorítani, hogy szárazföldön vagy tengeren illegális határátlépést kíséreljenek meg. A Tanács felszólítja a török kormányt, valamint a helyszínen jelen lévő valamennyi szereplőt és szervezetet, hogy közvetítsék ezt az üzenetet, és lépjenek fel a hamis információk terjesztése ellen” – fogalmaztak a külügyminiszterek.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is arra helyezte a hangsúlyt zágrábi sajtótájékoztatóján, hogy az embereknek tudniuk kell az igazságot arról, hogy a határok zárva vannak.

„Ha el akarjuk kerülni a kritikus helyzetet, tudnunk kell az igazságot. Állítsuk le ezt a játékot. Az EU nem enged Törökország zsarolásának” – mondta Borrell.

___________________________________________________________________

Fotó:euractiv.com