A kínai hatóságok posztumusz kitüntetésben részesítettek 34 egészségügyi dolgozót, akik a Vuhanból kiindult, azóta gyakorlatilag globálissá dagadt koronavírus-járvány elleni küzdelemben maguk is megfertőződtek, és belehaltak a betegségbe – idézi a BBC információit az Index.

A kitüntetettek között volt az a Li Ven-liang is, aki a járvány hajnalán elsőként hívta fel a figyelmet az új koronavírus veszélyeire, de az akkor még nagy erőkkel a járvány eltussolásán dolgozó hatóságok mindent megtettek az elhallgattatásáért.

Meghalt a vuhani orvos, aki már decemberben figyelmeztette a kollégáit az új vírusra

Csütörtök este meghalt Li Venliang, a Vuhani Központi Kórház szemésze, aki arról vált ismertté, hogy megpróbálta figyelmeztetni a kollégáit, hogy újfajta vírus szabadulhat el, de rendőrök rászóltak, hogy ne terjesszen rémhíreket, tudatja a 444.hu. December 30-án egy chatcsoportban figyelmeztette a kollégáit a vírusra, és azt tanácsolta nekik, viseljenek védőruhát a fertőzés elkerülése érdekében.

Ven-liang december 30-án egy közös csetszobában hívta fel ismerősei figyelmét, akikkel együtt járt az orvosira, hogy hét ember egy rejtélyes vírus tüneteivel karanténban van a kórházában. A koronavírussal kapcsolatos online kommunikációt (is) azóta is éberen figyelő  kínai hatóságok még aznap éjjel beidézték a vuhani egészségügyi hatósághoz, és kérdőre vonták, mégis hogy képzelte, hogy információt osztott meg az esetről. Három napra rá pedig a rendőrség egy papírt nyomott az orra alá, amelyben el kellett ismernie, hogy törvénytelen viselkedést tanúsított, amikor egy vírusról beszélt. Ahogy később az kiderült, az eltussolni kívánt esetek a koronavírus első fertőzöttjei voltak.

Február elején aztán Ven-liang meghalt, haláláról, illetve a járvánnyal kapcsolatos úttörő munkájáról az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megemlékezett – amivel online népharagot váltott ki. A WHO-n azt kérték számon a kommentelők, hogy ha így sajnálja a koronavírusra elsőként figyelmeztető doktort, akkor miért méltatta néhány napja a Li Ven-liangot elhallgattató, a járvány terjedését a kritikus első szakaszban eltussoló kínai kormány erőfeszítéseit.