Horvátországban nem maradt el a koronavírus miatt a 2020-as Michelin kalauz bemutatása, úgy mint Hamburgban, és az eddigi ötről hétre nőtt az eddigi Michelin-csillagos éttermek száma, írja a hvg.hu.

Immár negyedik alkalommal jelent meg a horvát „vörös könyv”, amelyből rögtön kiderül, nemcsak számszerűleg, hanem területi elhelyezkedés szerint is bővült a csillagos éttermek száma. A rovinji Monte, a šibeniki Pelegrini, a dubrovniki 360°, a zágrábi Noel, a lovrani Draga di Lovrana után a korčulai LD Terrace és a novaljai (Pag-sziget) Boškinac étterem is feliratkozott a Michelin-ranglistára.

A 2020-as útmutató megjelenésének alkalmából nyilatkozó Gwendal Poullennec, a Michelin Guides nemzetközi igazgatója szerint az idei kiadvány a horvát gasztronómiai szférában tapasztalható pozitív tendenciákat tükrözi az ország egész területén.

Az összesen 70 éttermet tartalmazó útmutatóból kitűnik, a horvát konyha folyamatosan fejlődik és egyre jobb lesz, a szakácsok energiájukat főleg arra koncentrálják, hogy kiválasszák a helyi területek legjobb húsait és zöldségféléit, valamint a hagyományos, nem ipari jellegű halászat legfrissebb halait.

A Michelin szigorú ítészeit a Marko Gajski séf által vezetett korčulai LD Terrace kiváló mediterrán konyhájával, kifinomult ételeivel, a helyi jellegű alapanyagok – különös tekintettel a kacsamájra, olívaolajra, a kiváló halakra – és ízek kiegyensúlyozott jelenlétével győzte meg. Külön felhívják a figyelmet a fogások közül  a tengeri sügérre és a Vénusz-kagyló ragura.

A sziget festői történelmi központja körül futó út mentén található étterem kiülős terasszal is rendelkezik, csupán néhány méterre a tengertől, csodás panorámával.

A novaljai (Pag-sziget) Hotel Boškinac éttermet Matija Bergeš vezető séf viszi, itt a kreativitást és az ízek intenzitását emelik ki a Michelin-instruktorok. Az étteremben ügyelnek arra, hogy jó összeállítású degusztációs menükben vonultassák fel a Pag-sziget kiváló bárányhúsát, sajtjait, halait, sonkáját, olívaolaját, fűszernövényeit, mézeit – a harmonizáló helyi borválasztékkal. A tengerre nyíló kilátás helyett itt gyönyörű bükkös erdő fogadja a vendégeket.

A kiváló ár-érték arányt jelölő Bib Gourmand kategóriába szintén két újabb éttermet soroltak, a Konoba Škojt (Stomorska) és a Zlatne Goricét (Varaždin Breg). Így a korábbi Bib Gourmand besorolásúakkal együtt – Konoba Mate (Korcula), Konoba Fetivi (Split), Konoba Vinko (Konjevrate), Dunav (Ilok), Vuglec Breg (Krapina), Konoba Batelina (Pula), Agava (Zágráb), Tač (Zágráb) – már tízre nőtt a számuk. További 53 egység neve mellett pedig a The Michelin Plate (Michelin tányér) megkülönböztető piktogram jelenik meg.

Fotók: Facebook