Orbán Viktor jelentette be Facebookon szerdán, hogy megtalálták az első két koronavírus-fertőzöttet Magyarországon.

Két Magyarországon tanuló iráni diákot ápolnak a Szent László kórházban. Egyelőre tüntetmentesek, de a fertőzést meg tudták állapítani, írja az Index.

A miniszerelnök azt is elmondta, hogy ezentúl minden nap nem sokkal dél után sajtótájékoztatót tartanak a legújabb fejleményekről. „Mától kezdve a védekezés szakaszába léptünk” – mondta Orbán Viktor.

Szlávik János osztályvezető főorvos a bejelentés utáni rendkívüli sajtótájékoztatón elmondta, hogy a diákok fertőzöttségét szerdán állapították meg, a lakótársaikat is izoláció alá vonták.

Azt még vizsgálják, hogy hogyan kapták meg a betegséget, merre jártak Magyarországon. Addig izolációban maradnak, amíg teljesen fel meg nem gyógyulnak.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője elmondta, hogy továbbra is folytatják a lakosság tájékoztatását mindenféle felületeken, Facebookon, telefonon, emailben.

Szlávik János elmondta, hogy az egyik diák maga jelentkezett szűrésre, hogy Iránban megfertőződhetett-e, a másikuk ellenőrzését pedig az enyhe tünetei ellenére kezdeményezték.