Ahogy várható is volt, a rá nézve katasztrofális szuperkedd utáni szerdán Michael Bloomberg volt New York-i milliárdos polgármester kilépett a demokrata párti elnökjelöltségért folytatott versenyből, és támogatásáról biztosította Joe Biden volt alelnököt.

„Mindig is azt tartottam, hogy Donald Trump legyőzéséhez amögött a jelölt mögött kell felsorakoznunk, akinek erre a legjobb esélye van. A tegnapi szavazás után világossá vált, hogy ez a jelölt az én barátom és egy nagy amerikai, Joe Biden” – mondta Bloomberg a bejelentés keretében.

Bloomberget racionális döntéseiről ismerik, ezért a gyors visszalépés nem meglepő. A médiamogul különben is csak azért szállt arénába, mert korábban úgy tűnt, hogy Joe Biden volt alelnök nem lesz képes megszerezni a jelöltséget. De Bloomberg 600 millió dollár elköltése ellenére is csak egyetlen előválasztást tudott megnyerni tegnap, azt is csak az Amerikai Szamoa szigetcsoport ötvenezres lakossága körében.

Bloomberg már korábban megígérte, hogy akárki nyerje is a Demokrata Párt jelöltségét, támogatni fogja a választási kampányt egészen a novemberi választásokig. Bloomberg hajlandó akár kétmilliárdot is arra fordítani, hogy megakadályozzák Donald Trump újraválasztását. A 2016-os választási hadjárat során az összes jelölt együttvéve költött körülbelül ennyit.

Joe Bidennek nagyon nagy szüksége van az anyagi támogatásra, mert számára eddig nehézkesen haladt az adománygyűjtés: a korábbi tíz vezető jelölt közül a legszűkebb kampánykincstára volt, ezért nem is költött tévéreklámokra. Most, hogy a szuperkedden hatalmas győzelmet aratott, a helyzet nyilvánvalóan megváltozik.

Michael Bloomberg fiatalkorában demokrata volt, majd évtizedekig republikánusként ismerték. A konzervatív pártot Trump győzelme miatt hagyta el.


HELYREIGAZÍTÁS: Hírünk első változatának címében és a szövegben is az szerepelt, hogy Bloomberg „egyetlen küldöttet” nyert, holott több államban is jutott neki néhány küldött a 15 százalékon felüli eredményekért. Viszont csak egyetlen előválasztáson, Amerikai Szamoán végzett az első helyen. Olvasóink elnézését kérjük.


Michael Bloomberg volt New York-i polgármester – és most már csak volt demokrata elnökjelölt (Fotó: Brittainy Newman, NYT)