Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában elmondta: ma délután öt órakor írja ki a tartományi választásokat, összehangolva a köztársasági és a helyi szintű voksolás időpontjával, ami az előzetes bejelentések szerint szintén 26-án lesz.

A Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kiemelte: a választási cselekmények szerdán indulhatnak el, a VMSZ pedig a hét végéhez közeledve kezdi el az aláírásgyűjtést. Elmondta: azokban az önkormányzatokban ahol vezető pozícióban volt a párt, meg szeretnék ezt őrizni. Ahol pedig gyengébb koalíciós partnerként szerepeltek, ott megerősítenék a pozíciójukat. Arra fognak törekedni, hogy Szabadkának magyar polgármestere lehessen – tette hozzá a politikus: „Ilyen meggondolással indulunk neki a választásoknak. Nem úgy futunk ki a pályára, hogy előre megadtuk volna magunkat. Szerintem megvan Szabadkán az a potenciális választói réteg, szavazatszám ami ezt tudná eredményezni. A program vonatkozásában, a lista vonatkozásában az első pillanattól látható lesz, hogy ezt amit mondok mi teljesen komolyan gondoljuk” – mondta Pásztor István.

A VMSZ elnöke az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott megbeszéléséről is szólt. Kifejtette, hogy egyeztettek vasútfejlesztésről, az aracsi pusztatemplom helyzetéről, illetve a gazdaságfejlesztési programról is, melynek pénzügyi tervét az elkövetkező egy évre már megtervezték.

Pásztor István a migrációs válságról is beszélt. Elmondta, nélkülözhetetlen Szerbia déli határainak fokozott védelme. A koronavírussal kapcsolatban pedig kiemelte, hogy a tartományi egészségügyi rendszer készen áll minden eshetőségre.

Nyitókép: Pannon RTV