Az előzetes bejelentések szerint szerdán, március 4-én írják ki Szerbiában a köztársasági és az önkormányzati választásokat, a tartományit pedig kedden, március 3-án 17 órakor írja majd ki Pásztor István. A pártközpontokban azonban már javában zajlik a korábban kidolgozott, a szavazatmaximalizálásról szóló terv csiszolgatása és annak minél precízebb, hatékonyabb megvalósítása.

A Vajdasági Magyar Szövetség úgy tűnik, egyelőre a közösségi oldalakon próbálja meg az üzeneteit eljuttatni az állampolgárokhoz. Ezt a következtetést abból lehet levonni, hogy a mögöttünk levő pár hétben Pásztor István, ifj. Juhász Bálint, Kovács Elvira, illetve Fremond Árpád is Facebook-oldalt hozott létre.

A Szerb Haladó Párt a közösségi oldalon való erős jelenlét mellett már elkezdte az ajtótól ajtóig nevet viselő akcióját, azonban a szakértők figyelmeztetnek, hogy kisebb településeken ez könnyen átcsaphat nyomásgyakorlásba. A CRTA szervezet szerint az még nem is lenne annyira aggasztó, hogy megkérdik az embereket, kire fognak szavazni, ha ezt a pártaktivisták által végzett közvéleménykutatást nem az önkormányzat szerveiben, valamint a közvállalatok munkavállalóira bíznák.

Štakori ponovo napadaju

Posted by Anonymous Srbija on Monday, March 2, 2020

„Azt akarom, hogy minden faluba menjetek be, minden házba. Ezt teszik Amerikában is, ők is házról házra mennek” – mondta Aleksandar Vučić a Szerb Haladó Párt elnök a párt ülésén. És mivel a főnök akarata szent, így a haladók megindultak, háztól házig, ajtótól ajtóig.

Az aktivisták nem válaszolnak azokra a kérdésekre, amikor megkérdik tőlük, hogy mi a nevük, ki küldte őket, honnan vannak meg nekik a papírok, hogy az adott házban ki él. A CRTA szerint az ajtótól ajtóig nevet viselő akció nem ütközik törvénybe, azonban félelmet kelthet az emberekben, ugyanis amikor valaki úgy érzi, meg kell mondania, kire adja majd le a voksát, és úgy gondolják, azt kell mondaniuk, hogy a hatalmon levő pártra szavaznak, akkor ez már egy olyan helyzet, amely végül már bűncselekménynek minősülhet, mondta Raša Nedeljkov, a CRTA képviselője.

Egy VMSZ-es házaló őszinte csacsogása

Valjevón az úgy nevezett közvéleménykutatást a párt magas rangú funkcionáriusai végzik.

„Egyikük a városi tanács tagja, a másik pedig idegenforgalmi ellenőr. Amikor megkérdeztem tőlük, kinek a nevében kérdezősködnek, azt felelték, hogy a városvezetés bízta meg őket ezzel a feladattal. Meg is lepődtem a válaszon, s rákérdeztem, hogy most az önkormányzatot képviselik, vagy a Szerb Haladó Pártnak gyűjtenek adatokat, akkor ez utóbbi ellen hevesen tiltakoztak, s közölték, hogy a valjevói vezetőség küldte őket” – nyilatkozta az N1 Televíziónak Darija Ranković.

Dejan Bogojević, aki a városi tanács tagja, s aki ott volt az N1-nek nyilatkozó asszonynál, nem akart kamera elé állni, mivel, ahogy ő mondta, a szabadidejében azt csinál, amit akar.

„Én a házam bejárata előtt összetalálkoztam egy nővel, akit meg is kérdeztem, mi járatban van. Erre ő azt felelte, hogy aláírásokat gyűjtenek Aleksandar Vučićnak”, ezt a valjevói Svetlana Mitrović nyilatkozta az N1 Televíziónak.

Sok esetben az idősebbek vitába keverednek az aktivistákkal. Az N1 Televízióban bemutattak egy bejátszást, amely a következő párbeszédet tartalmazta.

– Nekem nem tudja eladni ezt a szöveget, azért csökkent a munkanélküliség, mert hatvanezer tanult fiatal elhagyta az országot.

– Ne kiabáljon velem, tessék, most is kiabál. Oda mennek, ahol nagyobbak a fizetések.

– És itt miért nincsenek nagyobb bérek?

Az, hogy a városi tanácsosok és a közvállalatok igazgatói járják az utcákat, és állítják össze azt a listát, amelyen a biztos szavazók neve szerepel, nem ritka Vajdaságban sem. Több településen a szociális központok igazgatói, a helyi közösségek titkárai és a városi tanácsosok veszik választások előtt nyakukba a számukra kijelölt városrészt, s kopogtatnak, csöngetnek, kérdezősködnek, és ha kell, igyekeznek meggyőzni a bizonytalannak tűnő polgárokat. És ha ez nem elég, akkor plakátokat szaggatnak le, mivel csak egy cél lebeg előttük: megtartani az állami munkahelyet, és esetleg még feljebb kapaszkodni a ranglétrán, hogy a családtagoknak, a rokonoknak is sikerüljön biztosítani egy jól fizető, semmilyen felelőséggel nem járó állást, néhány bizottsági helyet…