A Tuiriai Kolbászfesztiválon bemutatták a helyi mesterek legújabb remekművét, a két kilométer és harminchat méter hosszú kolbászt, amivel megdöntötték saját rekordjukat, tudatja a 021.rs hírportál.

A turiai kolbászkészítő mesterek 2013-ban 2029 méter hosszú kolbászt készítettek, ami akkor bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe. A mostani kolbászt nyolc mester két és fél tonna húsból készítette el.

Az idei a harminchatodik Turiai Kolbászfesztivál, ami a legnagyobb gasztronómiai esemény Szerbiában, melynek hírnevét a kolbász mellett más vajdasági húskészítmények is megalapozták.

Branislav Nedimović szerb agrárminiszter úgy fogalmazott, hogy Szerbiának ugyan nincs kőolaja, viszont az országban kiváló az élelmiszer.

Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági titkár pedig arra hívta fel a turiaiak figyelmét, hogy érdemes lenne levédetniük a turiai kolbászt úgy, ahogyan a szerémségi kulen, az egyházaskéri fokhagyma, vagy a futaki káposzta is védett termék.

Az idei rendezvényen mintegy százhetven kiállító jelent meg, akik zömmel húskészítményeket mutattak be, de a bor- és pálinkatermelők is képviseltették magukat.

Számítások szerint a kétezer lakosú települést a fesztivál három napja alatt ötven-hetvenezer látogató keresi fel.

A rendezvény ma zárul.

Nyitókép forrása: Tartományi Kormány