Az Élelmet a családnak (Obrok za porodicu) elnevezésű kezdeményezés aktivistái, három mosolygós hölgy, Tijana Mijović, Dana Radomirović és Josipa Rončević nagyszabású élelmiszergyűjtési akciót tartottak február első hétvégéjén Szabadkán, a Ker helyi közösség termében.

A személyes találkozások arra ösztönöznek, hogy még többet segítsünk

A Facebookon szerveződő csoport jótékonysági rendezvényére jellemzően sok fiatal házas, illetve kisgyermekes család érkezett. Dana Radomirović szerint akcióikra ez nagyon jellemző:

– Sok fiatal család érkezik, adományozók és rászorulók is. Nagy öröm látni azt, amikor jótékonykodás közepette nőnek fel a gyerekek. Szerintem mindenkinek erre kellene nevelnie a gyerekeit! Akcióinkkal kapcsolatban még semmilyen negatív tapasztalatunk nem volt. Sok szabadkai támogat bennünket, és a városi közigazgatásban is azt mondták, hogy ha bármelyik helyiségre szükségünk van, szóljunk, és megkapjuk.

Hogyan indult a történet?

– Úgy indult, hogy valaki hozzáadott az akkor már működő, de újvidékieket tömörítő hasonló kezdeményezésű Facebook-csoporthoz. Én pedig minden alkalommal jelentkeztem, ha ott azt írták, hogy valamelyik szabadkai családnak kell segítség. Mindig személyesen vittem el az érintett családnak az adományt. Az effajta személyes találkozások különleges érzéssel töltik el az embert, és arra ébresztenek vágyat, hogy még inkább segítsünk a rászorulókon. Három hónap után, december 27-én indult el a Facebookon a szabadkai csoport. Tijana még aznap este megkeresett, és hozzáadott a csoporthoz. Josipa pedig újév után csatlakozott. Január másodikán a városközpontban, a Maxi áruháznál a parkolóban egy nagy jótékonysági megmozdulást tartottunk. Így indult a szabadkai munka, én ezt követően fordultam az önkormányzathoz, ahol egyből meghallgatásra találtam – ecsetelte a kezdeteket Dana Radomirović.

Olyanokon segítünk, akiknek, bár van jövedelmük, mégsem tudnak megélni

A szabadkai csapat koordinátora Tijana Mijović, aki Újvidéken él, ennek ellenére, amikor csak teheti, igyekszik segíteni szülővárosa polgárainak:

– Újvidéken már bő egy éve működik az Élelmet a családnak elnevezésű kezdeményezés, melynek aktív tagja vagyok. Petrőc (Bački Petrovac) község koordinálásával bíztak meg, de tekintettel arra, hogy Szabadkán születtem, tizennyolc éves koromig itt éltem, és több rokonom most is itt él, elhatároztam, hogy két kolléganőmmel az észak-bácskai városra is kiterjesztjük a kezdeményezést, mivel azt vallom, hogy senki sem érdemli meg, hogy este korgó gyomorral feküdjön le aludni, főleg nem a gyerekek!

Mely városokban működik még ez a kezdeményezés?

Gyakorlatilag az egész országban, a legtöbb városban tevékenykednek a munkatársaink, de például Topolyán, Nagykikindán és Nagybecskereken még nincsenek aktivistáink. Egyébként ez nem egy hivatalos szervezet. Mi ezt magánszemélyként végezzük azért, mert segíteni szeretnénk az embereknek. A Facebookon szerveződünk, és kizárólag élelmet, illetve háztartási tisztítószereket gyűjtünk. Amennyiben valaki például jelentősebb pénzadománnyal szeretne segíteni, akkor azonnal megkérjük, hogy vásároljon tűzifát, vagy fizesse ki valamelyik rászoruló polgártársunk számláját. Pénzt nem fogadunk el, és a családok felé sem továbbítjuk. Az önkormányzatok, helyi közösségek és az újságírók is segítik a munkánkat. Igen sokat jelent számunkra, hogy a sajtó foglalkozik ezzel, hiszen léteznek olyan polgártársaink, akik nem használják az internetet, így a Facebook közösségi oldalt sem, de a médiának köszönhetően megtalálnak bennünket. Hangsúlyoznom kell, hogy ez az egyszerű emberek kezdeményezése, tehát itt nincsenek politikai érdekek, csak emberek, akik segíteni szeretnének.

Negyven családnak elegendő élelmiszer és tisztítószer jött össze

A mai akción beérkezett adományokkal kiket támogatnak?

– Az egyedülálló szülőknek, nyugdíjasoknak, az egészségügyi problémákkal küzdőknek, azaz gyakorlatilag mindenkinek, aki Tavankúttól Hajdújárásig rászoruló, segítünk. A mai akción beérkező adományokból negyven helyszínre juttatunk el csomagot. A többletet is kiosztjuk, hiszen gyakorlatilag naponta keresnek meg bennünket. A Facebook-csoportot december végén hoztuk létre, azóta már több mint száz családot láttunk el élelemmel, és több mint kétszázötven gyermek kapott tőlünk csomagot.

Hol találják meg önöket a rászorulók és azok, akik adományt hoznának?

– Keressék meg az Obrok za porodicu csoportot a Facebookon, ott léphetnek velünk kapcsolatba. Szeretném azt is aláhúzni, hogy mi nem kizárólag azokat segítjük, akik hivatalosan is szociális esetek. Célcsoportunkba elsősorban azok a szülők tartoznak, akik dolgoznak, de a fizetésük nem elég, hogy kihúzzák a következő hónapig. Ezt kénytelen vagyok hangsúlyozni, mert gyakran szegezik nekünk a kérdést, hogy miért segítettünk ennek vagy annak a személynek. Tehát egyáltalán nem a szociálisan hátrányos helyzetben lévők a mi célcsoportunk, legalábbis abban az értelemben nem, ha valaki szociális segélyt kap, otthon ül, és nem dolgozik. Ellenkezőleg! Egyrészt támogatjuk a nyugdíjasokat, másrészt pedig azokat segítjük, akik dolgoznak, mégsem tudnak megélni a fizetésből. Arra kérünk minden Facebook-felhasználót, hogy amennyiben a környezetükben ismernek olyan rászoruló családot vagy nyugdíjast, aki nem használ internetet, jelezze felénk, hogy mielőbb segíteni tudjunk.

A segítség kölcsönös

Hauk Henrih három gyermekével érkezett, az adományt együtt adták át:

– Keresztény elveket vall a családom. Járunk templomba, a gyerekek most is épp onnan jöttek. A Facebook közösségi oldalon olvastam, hogy lesz ez az akció, az ételgyűjtés. Szerintem bárki jótékonykodhat, akár sok, akár kevés pénze van, a lényeg az akarat! Ezt meg kell tenni, hiszen nem tudhatja az ember, hogy esetleg holnap nem ő kerül-e majd szorult helyzetbe. Sok mindent hoztunk, a csokoládétól kezdve gyümölcsöt, zöldségfélét, húst, olajat, cukrot stb., tehát olyasmit, amire egy családnak szüksége lehet. Ez nem ez az első, és nem is az utolsó alkalom, hogy jótékonykodunk. Nemcsak akkor szoktunk segíteni másokon, amikor valaki ilyen megmozdulást szervez, hanem amikor lehetőségünk van, akkor segítünk. Gyerekeinket is így neveljük. A Roda áruház előtt mindig ott ül egy férfi, akinek be van kötve a lába és mankóval jár. Emlékszem rá, egyszer Herold fiam megkérdezte, hogy „az a bácsi miért ül ott?” – amikor megmagyaráztam neki, akkor a fiam azt mondta, hogy segítsünk neki. Egy húszdinárost nyomtam a kezébe, ő pedig örömmel ment oda, és adta neki a pénzt. Azóta is mindig, ha ott vásárolunk, és látjuk ezt a bácsit, a fiam örömmel megy hozzá, és ad neki valamennyi pénzt.  A mi családunkban ez így szokás: segítünk a rászorulókon – nyilatkozta Hauk Henrih.

Hauk Henrih: A mi családunkban ez így szokás, segítünk a rászorulókon

A háromgyermekes édesapa érkezése kapcsán Josipa Rončević arra mutatott rá, hogy ez a segítség nagyon gyakran kölcsönös:

– Nemcsak ez az édesapa támogatott már bennünket élelmiszer-adománnyal, hanem mi is segítettünk neki abban, hogy a fia focizhasson. Facebook-csoportunk a sportot is népszerűsíti, és segít azoknak a szülőknek, akik nem tudják kifizetni az ezzel járó tagsági díjat. Az Arena labdarúgóklub ugyanis a harmadik és negyedik gyermek számára ingyenes tagságot biztosít, amiért személy szerint nagyon hálás vagyok. Igaz, az iratkozás néhány hete már megvolt, de mi továbbra is fontosnak tartjuk, hogy erről minél többen tudjanak, és a hír eljusson azokhoz a szülőkhöz is, akik nem interneteznek, hiszen sokszor épp az ő gyerekeik a legtehetségesebbek, mivel ők a mobiltelefon helyett csak a labdával játszhatnak. De a kölcsönös segítségre más példákat is tudok mondani. Van egy gyermekét egyedül nevelő édesanya, aki dolgozik, de nem tud megélni a fizetésből. Neki már többször vittünk élelmiszert. Ő pedig oly módon segít, hogy az általunk felkarolt idős személyekhez elmegy takarítani. Célkitűzéseink közé tartozik az is, hogy az emberek jobban törődjenek másokkal, a szomszédok is odafigyeljenek egymásra, hiszen nagyon eltávolodtunk egymástól, a társadalom már azt is megengedi magának, hogy valaki éhen haljon, ez pedig elszomorító!

Hol lesz a következő akció?

– Ha a maihoz hasonló nagy élelmiszergyűjtési akcióra gondol, a legközelebbi márciusban lesz. A pontos helyszínről majd időben adunk tájékoztatást. Viszont mi minden nap dolgozunk, és naponta kötünk össze egymással családokat. Azokhoz a személyekhez pedig, akik nem tudnak eljönni, átvenni az adományt, személyesen visszük el a csomagot. Nagyradanovácon például jó néhány sokgyermekes család él, én eddig öt ilyennél jártam. Február hó folyamán Tavankútra látogatok el, ugyanis ott már tíz olyan család él, akiket szeretnék személyesen megismerni. Ott továbbá sok egyedülálló személy is van, olyanok, akiknek évközben nincsenek bevételeik, nyáron idénymunkát végeznek, és a saját kertjükben próbálják megtermelni az élelmet – meséli Josipa Rončević.

Az írás a Családi Kör 2020. február 20-án megjelent számában olvasható.


Dana Radomirović, Josipa Rončević és Tijana Mijović az Élelmet a családnak szabadkai aktivistái (Fotó: Tóth Imre)