Kína védelmezi a világot a koronavírustól, jelentette ki Ivica Dačić szerb külügyminiszter pekingi látogatását követően, tudatja az N1 Televízió.

„Kínában azért harcolnak, hogy a koronavírus ne veszélyeztesse a társadalmi reformokat és a gazdasági növekedést, hiszen a kínai gazdaság a második legerősebb a világon. Kína védelmezi a világot a koronavírustól. Ha Kína nem lenne, és nem foganatosította volna ezeket az óvintézkedéseket, akkor a dolgok nagyon másként alakultak volna” – mondta a tárcavezető a Pink televízió műsorában.

A szerb külügyminiszter szerint nem kizárt, hogy a koronavírus a Kína elleni speciális hadviselés egyik eszköze, és utalt arra a pánikkeltésre, ami egyes országokra jellemző, amelyekben egyébként összehasonlíthatatlanul kevesebb a megbetegedettek száma, mint Kínában, ahol viszont nagyon komolyan állnak a problémához.

A helyzethez való hozzáállás, és a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében tett óvintézkedések komolyságát magyarázva Dačić azt mondta, hogy számára még azt sem engedték meg, hogy sétát tegyen Peking központjában.

A miniszter arról számolt be, hogy a megbeszéléseken nem volt kézfogás, időnként pedig megmérték a szerb küldöttség tagjainak testhőmérsékletét. Dačić kiemelte, hogy ő az első külföldi miniszter, aki Kínába látogatott a járvány kitörése óta.

„Ez mélyen megérintette a kínai vezetőséget, mivel látogatásunk egy különleges és nehéz pillanatban történt. Hszi Csin-ping pedig várhatóan szeptemberben látogat Szerbiába” – közölte Ivica Dačić.

Nyitókép: RAS Srbija