Súlyos veszteség érte a török haderőt Szíria Idlíb tartományában egy légicsapásban csütörtökön: 33 katona halt meg – jelentette be pénteken Rahmi Dogan, a Szíriával határos törökországi Hatay tartomány kormányzója, írja a 444.hu.

A török tartományi kormányzó közölte, hogy a légicsapás mintegy 30 sebesültjét Szíriából átszállították török kórházba, és hogy egyikük állapota sem válságos.

A légicsapás hírére Recep Tayyip Erdogan török elnök összehívta stábját rendkívüli ülésre csütörtök este, Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pedig telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral az Idlíbben történtekről.

A Reuters brit hírügynökségnek a török biztonsági erők két tisztje azt mondta pénteken, hogy a török hadsereg tüzérségi támadással válaszolt a csütörtöki légi csapásra: lőni kezdte a szíriai kormányerők idlíbi állásait.

Erdogan közben azt követeli az oroszok támogatását élvező szíriai kormányerőktől, hogy haladéktalanul vonuljanak vissza a tartományból.

Törökország és Szíria közötti konfliktusban a csütörtöki volt az eddigi legkomolyabb összetűzés.

Az Idlibben zajló harcok miatt december óta mintegy egymillió szíriai menekült el otthonából, és a Reuters idézett egy névtelenül nyilatkozó magasabb beosztású török tisztviselőt, aki szerint Törökország arra készül, hogy nem állítja meg többet Európa felé a menekülteket. A csütörtök éjjeli beszámoló szerint a török határőrök azt a parancsot kaphatták, hogy hagyják el posztjaikat, és ne akadályozzák a szárazföldön vagy vízen Európa felé tartó menekülteket. Ezt azonban hivatalosan egyelőre senki nem erősítette meg.

_________________________________________________________________________________________________

Fotó:CNSNews