A humor egészségügyi hatása évszázadok óta ismert az emberek előtt. A viccelődés, humor elengedhetetlen ahhoz, hogy átvészeljük a nehezebb időszakokat, kellemetlen helyzetben oldjuk a feszültséget, vagy hangulatosabbá tegyünk a beszélgetést. A viccen nevetünk és ez számos pozitív folyamatot indít be szervezetünkben. Az ehhez kapcsolódó kutatások szerint nevetés az agyban elindít bizonyos biokémiai folyamatokat és ingerek útján juttatja el azokat a test többi részébe. Megteremtődik az érzés, hogy minden rendben van, még akkor is, ha ez nem egészen így van. Az effajta életigenlés segít elűzni a pesszimista gondolatokat.

Valószínűleg a humor lesz Szerbia egyetlen fegyvere a koronavírus ellen, és úgy tűnik, ebben állapodott meg az államfő az illetékes intézmények vezetőivel a megbeszélésen, amely után sajtótájékoztatót tartottak. Mivel Szerbiában még csak megfelelő maszkok sincsenek, a közintézményekben – gyakran még a kórházakban, egészségházakban, iskolákban sincs se szappan, se törlőpapír, mert állítólag azt ellopják, kár kirakni – ezért a vicc lesz a fegyverünk, amit be fogunk vetni a vírus ellen.

Igazából tényleg nincs jobb megoldás erre a helyzetre, hiszen magunk is jól ismerjük az ország egészségügyi ellátásának állapotát, nap mint nap tapasztalhatjuk a leépülést minden szinten. Folyamatosan hiány van valamely gyógyszerből, vakcinából, műszerből, orvosból, ápolóból, szakképzettségből. Annak ellenére, hogy hiány van – mint ahogy a maszkokból is –, az első poénbomba akkor robbant az adott helyzet megoldására, amikor Ivica Dačić külügyminiszter azt ígérte Kínának, hogy egészségügyi csomagot küldünk nekik. Az egykori államfő, Tomislav Nikolić, aki most Kína és Oroszország Szerbiával való együttműködését koordináló nemzeti tanács elnökének posztját tölti be, már el is küldött 5000 eurót, hogy abból a kínaiak vegyenek maszkokat saját maguknak, annak ellenére, hogy a Batut Közegészségügyi Intézet munkatársai úgy nyilatkoznak, hogy a maszk nem tudja megakadályozni koronavírus terjedését.

Tomislav Nikolić ötezer eurót gyűjtött Kínának a koronavírus elleni küzdelemre

Éppen ezért nem is baj, ha hiánycikk, ha már nem tudjuk beszerezni. Nikolić újabb segélyeket ígért, ahogy a külügyminiszter is, aki éppen Kínában tartózkodik.

Ha mindez nem lenne elég nevetséges, az államfő készült újabb poénbombákkal, amivel elűzhetjük az aggodalmainkat és nem pánikolnánk a koronavírus terjedése miatt. Vučić a már említett sajtótájékoztatón bejelentette, napi rendszerességgel fog alkoholt fogyasztani, mert azt hallotta, hogy a koronavírus ellenszere az alkohol. Ez fantasztikus hír és tanács mindazoknak, akik szeretnek felönteni a garatra. A Balkánon Szerbia foglalja el az első helyet az alkoholfogyasztás terén, évente fejenként 10-12 liter alkoholt fogyasztunk. A felmérések szerint egyre több fiatal fogyaszt alkoholt. Mindezt azért lehetséges mert az alkohol a társadalmi értékrendszerben nagyon magas szinten helyezkedik el, bárminemű szociális aktivitás elképzelhetetlen alkoholfogyasztás nélkül. Tudja ezt Vučić is, aki tavaly októberben Kutlovac faluban arra volt kíváncsi, hogy a gyerekek isznak-e alkohol és ha igen, akkor mit. Egyik gyermeknek gratulált, amiért már megpróbálta a pálinkát, míg a másikat arról próbálta meggyőzni, hogy a pálinka jobb, mint a sör. A Batut Közegészségügyi Intézet felmérése alapján a 14-16 éves fiatalok fele időnként fogyaszt alkoholt, húsz százalékuk időnként lerészegedik és hét százalékuk rendszeresen fogyaszt szeszes italt, ami valljuk be egyáltalán nem vicces.

Mégis a leghumorosabb a sajtótájékoztatón nem az államfő volt, a poénzsák titulust ezúttal Branimir Nestorović tüdőgyógyász érdemelte ki. A vicce kicsit szexistára sikeredett, de ez nem akadályozta meg még Vučićot sem, hogy fel ne röhögjön. A Tyrš utcai (Tiršova) egyetemi gyermekklinika igazgatója szerint nincs mitől aggódni, ez az „emberiség legnevetségesebb vírusa”. Hiszen, szerinte, ha nem lennének tesztek, amellyel meg lehetne állapítani a fertőzöttséget, nem is tudnánk, hogy epidémia van.

Pánik helyett azt ajánlotta a nőknek, hogy menjenek bevásárolni Olaszországba, mert egyrészt őket védi az ösztrogén, másrészt senki sem megy most oda, és úgy hallotta, hogy jelentős árleszállításokra lehet számítani. Azt ajánlotta a gyengébbik nem képviselőinek, hogy készítsék fel erre mentálisan a férjeiket, „ahogyan azt csak a feleségek tudják”.

Aki esetleg nem hiszi, az videón is megnézheti:

 

Azt ajánlom, mentálisan készítsük fel magunkat még nagyobb hahotázásra, mert, ahogy egyre inkább közelít Szerbiához a koronavírus, úgy egyre érdekesebb lesz a televíziót nézni.