A szerb kormány csütörtökön elfogadta a Köztársasági Egészségügyi Alap (RFZO) új gyógyszerlistáját, amelyre első alkalommal kerültek fel a legkorszerűbb, innovatívnak számító gyógyszerek a tüdőrák és a szklerózis multiplex kezelésére, s emellett a listán szerepel mostantól a prosztatarák és a melanóma elleni gyógyszer is, írja a Tanjug.

A határozat elfogadása után a közbeszerzés kiírása majd lebonyolítása a következő lépés, ami azt jelenti, hogy a felsorolt gyógyszerek mintegy három hónap múlva kerülhetnek a betegekhez.

Sanja Škodrić, a RFZO megbízott igazgatója a hírügynökségnek korábban azt nyilatkozta, a 2020-as évre több pénzt választanak ki, mint azt tették egy évvel korábban.

„A 2020-as költségvetésből további ötmilliárd dinárt különítettek el ezekre az eszközökre, míg például 2016-ban csupán egymilliárd dinárt‟ – mondta Škodrić, aki hozzátette, hogy Szerbiában mintegy kilencezer személy szenved szklerózis multiplexben, illetve hogy ezeháromszázzal emelkedett azoknak a száma, akik az állam költségein tudják magukat kezeltetni a klasszikus vagy az innovatív gyógyszerekkel. A megbízott igazgató szerint az áttétes, nem-kissejtes tüdőrák esetében az innovatív kezeléssel akár harminc hónappal is meghosszabbítható a páciens élete, s azt is elmondta, hogy a RFZO által támogatott gyógyszerek listáján mintegy 2500 orvosság található, amelyek ára nem változott.