A FüVÉSZ, vagyis a Független Vajdasági Értelmiségiek Szövetsége alapítóinak meggyőződése, hogy az irodalom sokkal gazdagabb és sokrétűbb annál, mintsem hogy csak egyféle kánonnak felelne meg. Nemcsak (hivatalos és nemzeti) irodalom, hanem „irodalmak” sokasága létezik egy kultúra fogalomkörén belül, amelyben egymást kiegészítve, párhuzamosan és összefogással nemcsak az értekezői vagy „magasirodalom”, hanem a szórakoztató, a bestseller, a lektűr is beletartozik és szabadon érvényesülhet. A FüVÉSZ csak a kizárólagosságot, a kirekesztő, a szélsőséges és a megtévesztő írói magatartásokat és irányultságokat, valamit a középszerűség és a színvonalalattiság, a kontraszelekció jelenségeit mércévé alakító törekvéseket utasítja el.

A FüVÉSZ alapítói örömmel nyugtázták, hogy a mai, politikailag vagy elitista módon kisajátított támogatási rendszer mellett még mindig léteznek olyan magánszemélyek, akik magántőkéből készek támogatni az alternatív megjelenési és megszólalási formákat, könyvek megjelenését, a szerzők részvételét különböző rendezvényeken és projektekben, s nem utolsó sorban: alkotói munkájuk feltételeit biztosítani.

Ennek megvalósítása érdekében a FüVÉSZ igyekszik megteremteni annak jogi feltételeit és szervezési alapjait, hogy a már működő FEM, vagyis a Free European Man könyvkiadó által publikációs lehetőséget biztosítson vajdasági magyar alkotók számára annak érdekében, hogy műveiket megjelentesse és terjeszthesse. A könyvkiadó révén a FüVÉSZ – tevékenységének formálissá válása után – a továbbiakban politikai és párthovatartozástól függetlenül, csak a művészi értékteljesítményt szem előtt tartva támogatja az alkotók munkáját, felkarolja és megjelenési lehetőséget biztosít a kevésbé frekventált, a mellőzött és a nem eléggé elismert, a protokolláris támogatásokból kiszorult írók/művészek számára.

Még ennél is fontosabb, hogy az egyelőre még informálisként működő szervezet, amelynek bejegyzése a FüVÉSZ Alapítvány révén már folyamatban van, a céljai közt határozta meg, hogy egy olyan díjalapot – és az ehhez tartozó szabályzatot hozzon létre –, amelynek segítségével írókat, művészeket, kutatókat támogathat.

A FüVÉSZ-t független értelmiségiek, tanárok, írók és újságírók hozták létre abból az elgondolásból, hogy „az elmúlt időszakban mesterségesen kialakított politikai megosztottság helyett – és annak ellenében – egységes cselekvésre, közös fellépésre, együttműködésre biztassa és késztesse a vajdasági alkotókat”.

A FüVÉSZ alapítóinak nevében

Bence Erika
elnök

2020. február 27-én

 

Korábbi híradásaink:
http://www.fuvesz.nhely.hu/2020/02/18/megalakult-a-fuvesz/

Megalakult a FüVÉSZ

Nem formális szervezetként szombaton, Topolyán megalakult a FüVÉSZ, a Független Vajdasági Értelmiségiek Szövetsége, amely céljai közt határozta meg, hogy az elmúlt időszakban mesterségesen kialakított politikai megosztottság helyett – és annak ellenében – egységes cselekvésre, közös fellépésre, együttműködésre biztassa és késztesse a vajdasági alkotókat.