Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter kijelentette, hogy Szerbia felkészült arra, hogy a koronavírus itt is megjelenhet – írja a 021.rs.

Lončar azt mondta, hogy ha előáll egy ilyen helyzet, akkor fontos, hogy az emberek ne essenek pánikba.

‚‚Beszéltem Aleksandar Vulin védelmi miniszterrel, hogy ha bekövetkezne a vírus megjelenése, akkor a kaszárnyákat és kórházakat készítsük fel a fertőzöttek elkülönítésére” – mondta a miniszter, aki arról is beszélt, hogy Szerbiában eddig senki nem fertőződött meg a koronavírussal, 2-3 embert tartanak megfigyelés alatt, akik kínai személyekkel voltak kapcsolatban.

‚‚A határállomásokon új intézkedéseket vezettünk be. Munkatársaink minden belépő utast hőkamerával ellenőriznek, különös tekintettel a Kínából, és most már az Olaszországból érkezőkre is. Mindent az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai alapján teszünk és folyamatos kapcsolatban vagyunk velük” – mondta Lončar, aki hozzátette, hogy jelenleg nem ajánlatos Olaszország északi területeire utazni és lehetőség szerint kerülni kell azokat a személyeket, akik az utóbbi napokban itt tartózkodtak.

‚‚A WHO különleges csapata ebben a hónapban együtt dolgozott a szerbiai szakemberekkel a repülőterek és egészségügy intézmények felkészítésében. Mindenben elégedettek voltak a szerb fél munkájával, és dr. Hans Kluge a szervezet európai vezetője szerint – aki szerbiai látogatást is tett – Szerbia jól felkészült a koronavírus esetleges megjelenésére”- mondta Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter.

_________________________________________________________________________________________________

Fotó:021.rs