Szerbiában a demokráciát támadják azok a politikusok, akik saját magukat kiáltották ki az ellenzék vezetőjének, s akik a bojkottra szólították fel az embereket, azonban én hiszek abban, hogy ez a felhívás eredménytelen lesz, írta Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke szerzői szövegében az Euractiv honlapon. A cikkben az államelnök arról is szólt, hogy a választáson való távolmaradásnak soha semmilyen köze nem volt a választási folyamathoz, a bojkott nem más, mint az ellenzéki vezetők félelme attól, hogy becsületesen és nyilvánosan szembesüljenek a szavazók akaratával.

A magukat ellenzéki vezetőknek kikiáltott személyes a bojkottot arra használják fel, hogy illegitimmé tegyék az áprilisi választásokat és az utána megalakuló kormányt. De nem járnak majd sikerrel. Biztosan vagyunk abban, hogy átlátnak a bojkotton, írta Vučić, aki szerint a választási bojkottnak csak akkor lenne értelme, ha amellett Szerbia polgárai döntenének, nem támogató nélküli vezetők. Vučić szerint a választópolgárok jelentős számban vesznek majd részt a voksoláson, vagyis magas lesz a részvételi arány, ami legitimálja a választást, s le fogja járatni azt az ellenzéket, amely a bojkottra szólítja fel a polgárokat.

A szerb elnök a cikkében arra is kitért, hogy amíg azok a pártok, amelyek nem vesznek részt a választásokon, képtelen voltak a szavazók szívéhez és elméjéhez közel kerülni, addig a szerb kormány, amelyet a Szerb Haladó Párt vezet, sikerült és ezúttal is készen áll szembenézni a szavazókkal egy szabad és sportszerű választáson.

A szerb elnök szerint a választási küszöb ötről három százalékra történő csökkentése is azért történt, hogy minél több politikai párt jusson be a parlamentbe, s a nemzeti kisebbségeknek is legyen garantált helye a szerb képviselőházban, s mindez azt fogja jelenteni, hogy a Szerb Haladó Párt kevesebb helyért száll majd harcba.