Habár bolygónkon mindenki számára lenne elég élelem, igen sokan éheznek az élelmiszeripari termékek nem megfelelő elosztása miatt. Szerbiában is hasonló a helyzet, nagyjából félmillió ember él a szegénységi küszöb alatt, az élelmiszer negyedét mégis kidobjuk – írja az RTS honlapja.

A különböző civil szervezetek már évek óta kérik a szerbiai jogszabályok megváltoztatását, hogy magánszemélyek is adományozhassanak élelmiszeripari termékeket. A jelenleg hatályos törvény értelmében ugyanis ezt csak cégek tehetik meg.

„Az olyan tartós élelmiszerek, mint például a rizs és a tészta nem romlik el rögtön a szavatossági idő lejárta után, ezért ezt fel lehetne használni humanitárius célokra és nem kellene megsemmisíteni” – mondta Tisa Čaušević, a NALED, vagyis a Nemzeti Helyi Gazdaságfejlesztési Egyesülés képviselője, aki hozzátette, hogy a tejtermékkekel vagy a húsipari ermékekkel természetesen ezt nem lehet megtenni, ezek a szavatossági idő lejárta után már nem alkalmasak emberi fogyasztásra.

Szerbiában egy EU-s licenccel rendelkező élelmiszerbank létezik, de jelenleg nincs saját raktárépületük. Évente körülbelül 1.500 tonna élelem érkezik hozzájuk, nagyjából 30 cég adományoz rendszeresen élelmet.

„Ez valamivel több mint 8.000 ember élemezésére elég, főleg olyanokról van szó, akik semmilyen bevételi forrással nem rendelkeznek” – mondta Milan Vratinković, az élelmiszerbank képviselője, aki elmondta, hogy 14 éve dolgoznak, de eddig az államtól egyetlenegy küldemény sem érkezett és a közvállalatok sem adakoznak.

Szakértők szerint Szerbiában évente 250.000 tonna élelmiszer végzi a kukában, aminek nem csak anyagi, vagy humanitárius, de ökológiai következményei is vannak.

___________________________________________________________________

Fotó:Pixabay