Szerbiában jelenleg mintegy tízezer autóbuszsofőrrel van kevesebb a szükségesnél. A Vajdasági RTV a szabadkai Suboticatrans utasforgalmi vállalat vezetőitől próbált választ kapni a címben feltett kérdésre.

A Suboticatrans számára a közelmúltban hatalmas gondot okozott a gépjárművezetők hiánya. A vállalatnak sikerült átmeneti megoldást találni, így 152 sofőrrel pillanatnyilag teljes a létszám, de ennek ellenére a probléma tartós.

Igor Prlja, az utasforgalmi vállalat illetékese arról beszélt, hogy a közlekedési vállalatok szakegyesülete azt kezdeményezte, hogy rövidítsék le közlekedési középiskolások tanulói számára azt az időtartamot, melynek el kell múlnia, ahhoz hogy buszt vezessenek, ugyanis erre a hatályos törvények szerint 23 éves korukig kell várniuk.

A Suboticatrans közvállalat támogatja azt a javaslatot, hogy a hároméves közlekedési iskola befejezését követően a fiatalok azonnal a D kategóriás vizsgát tehessenek, azzal, hogy a próbajogosítványuk öt évre szólna. Lennének bizonyos korlátozások, például az első évben nem vezethetnének olyan buszt, amelyen utasok is vannak, az első két évben nem mehetnének 50 kilométernél hosszabb útra, illetve az első három évben csak 13 méternél rövidebb buszt vezethetnének.

Prlja rámutatott, hogy a sofőrök a nagyobb bérek miatt mennek külföldre, és hozzátette, az év végéig megszülethet az új közlekedésbiztonsági törvény, melyhez nagy reményeket fűz és reméli, hogy abba majd beépítik a gépjárművezetők egyesületei által benyújtott javaslatokat is.