A szerb parlament mai ülésén kezdik meg a vitát a képviselők arról a törvényről, amely az eltűnt babák problémájával foglalkozik – írja az RTV honlapja.

Marinika Tepić, az ellenzéki Szabadság és Igazság Párt (SSP) képviselője korábban élesen kritizálta a törvénytervezetet, véleménye szerint a szülők számára előirányzott 10 ezer eurós kártérítés az eltűnt babákért szörnyűséges, a törvény pedig „pofon egész Szerbiának”.

Nela Kuburović igazságügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy a probléma az előző kormányok idejében keletkezett, viszont a mostani hatalom megpróbál megoldást találni erre.

„Ez egy pofon a szerencsétlen szülőknek és az egész államnak, de nem ettől a hatalomtól, hanem az előzőektől, amelyek évtizedekig a szőnyeg alá söpörték az eltűnt babák problémáját. A szülők évek óta keresik az igazságot, eddig viszont senki nem állt szóba velük, mi legalább mebpróbálunk valamilyen megoldást keresni erre a szörnyűségre” – mondta Kuburović, aki arról is beszélt, hogy a törvényjavaslat kidolgozásában az Európa Tanács meglátásait is szem előtt tartották.

2013-ban a Zorica Jovanović kontra Szerbia ügyben az Emberi Jogok Európai Bírósága elrendelte, hogy a szerb törvényhozás találjon módot az igazság megállapítására és azon szülők kárpótlására, akiknek a babáik szülés után eltűntek.

____________________________________________________________________

Nyitóképünk illusztráció. (Fotó:RTV)