Siniša Mali szerb pénzügyminiszter hétfőn kijelentette, hogy módosítani fogják a svájci nyugdíjmodellt, annak érdekében, hogy a nyugdíjak minél nagyobb mértékben emelkedjenek, írja a 021.rs portál.

A pénzügyminiszter azt mondta, hogy erről Zoran Đorđević munkaügyi miniszterrel és Aleksandar Vučić államfővel vasárnap egyeztetett.

Mali rámutatott, hogy a svájci nyugdíjmodell azért került bevezetésre, hogy a nyugdíjak minél magasabbak legyenek, de Vučićtól azt az utasítást kapták, hogy a nyugdíj összege ne csak a svájci modell alapján növekedjen, hanem annál nagyobb mértékben.

A pénzügyminiszter aláhúzta, hogy az a cél, hogy 2025-re 440 euró legyen az átlagnyugdíj, vagyis kétszer annyi, mint a jelenlegi 230 euró.

A tárcavezető azt már nem árulta el, hogy a nyugdíjmodellt pontosan mikor és hogyan módosítják majd.

Siniša Mali: Januártól bevezetjük a svájci nyugdíjmodellt

Siniša Mali pénzügyminiszter bejelentette, hogy január elsejétől a nyugdíjakat a svájci modell alapján számolják majd el. Szerinte ez a legjobb és legigazságosabb nyugdíjelszámolási módszer – írja a 021.rs. A svájci modell a jelenleg Szerbiában élő 1,7 millió nyugdíjas számára azt jelentené, hogy a járandóságaikat 50 százalékban az inflációhoz, 50 százalékban pedig az átlagbér növekedéséhez alakítanák.