Hemzseg a hamis állításoktól Aleksandar Vučić Euroactiv portálon megjelent cikke, de a legnagyobb hamisság a kisebbségeket érintő témában történt – írja blogján Csonka Áron, tartományi képviselő, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke.

Csonka rámutat, hogy a szerb elnök írásában hosszasan dicséri saját magát és szapulja az ellenzéket, és szinte államcsínynek nevezi az ellenzék részéről meghirdetett bojkottot.

Holott a bojkott csak demokratikus eszköz a politikai célok eléréséhez, vagyis a jobb választási feltételek kieszközöléséhez, és az olyan demokratikus választások megtartásához, ahol a politikai vetélkedésben az ellenzéknek is egyforma esélyei lesznek– emelte ki a politikus.

A VMDK elnöke szerint Vučić azon állítása az sem felel meg  a valóságnak, amikor azt írja, hogy „szavatolt parlamenti helyeket biztosítottak a kisebbségi pártoknak”, mivel ezután is ugyanúgy listát kell állítaniuk, mint eddig, és a továbbiakban is az úgynevezett „természetes küszöb” szerint jutnak mandátumhoz, amit a D’hondt rendszer szerint számolnak el.

– Az általuk bevezetett „plusz 35%” hamis, illetve nem létező szavazatot biztosít az általuk preferált kisebbségi pártoknak, ami egyenesen „törvényes lopás” (ha valaki 40.000 szavazatot kap, arra jön 35% ami 54.000 szavazat és így vesznek részt a mandátumok szétosztásában). Semmi szín alatt nem lehet kiegyenlíteni a szavatolt parlamenti helyek intézményével, amelyeket számos országban alkalmaznak ( Horvátország, Szlovénia, Koszovó stb.) – hívta fel a figyelmet blogján Csonka Áron, aki az általa felsorolt tényekből azt a következtetést vonta le, hogy

Vučić ismét nem mondott igazat a nemzetközi közvéleménynek.

A blogbejegyzés ITT található.

Vučić: A bojkott eredménytelen lesz, a magas részvételi arány lejáratja majd az ellenzéket

Szerbiában a demokráciát támadják azok a politikusok, akik saját magukat kiáltották ki az ellenzék vezetőjének, s akik a bojkottra szólították fel az embereket, azonban én hiszek abban, hogy ez a felhívás eredménytelen lesz, írta Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke szerzői szövegében az Euractiv honlapon.