Jókai Mór születésének százkilencvenötödik évfordulója alkalmából adták át szombaton a Kultúrpalota dísztermében a Jókai-díjat az irodalmi pályázat győztesének. A Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület a budapesti Falvak Kultúrájáért Alapítvánnyal és a Jókai Emlékbizottsággal közösen szervezte meg a rendezvényt, amelyben elismerésben részesült a Budapesten élő, zentai Gál Hedda – írta a Ma7.sk felvidéki internetes portál.

Az arany díszoklevelet és Jókai Mór kezének márványlapon elhelyezett gipszmásolatát a virágcsokorral és a könyvcsomaggal együtt – akárcsak korábban, 2016-ban is – az idén a zentai származású, Budapesten élő Gál Hedda énekes, író, költő és könyvtáros vehette át.

Csütörtöky József múzeumigazgató üdvözlő szavai után a jelenlevők megkoszorúzták az írófejedelemnek a Kultúrpalota előtt álló szobrát, a díszteremben pedig Boráros Imre tolmácsolásában Sajó Sándor Hit című művét hallhatta az összegyűlt publikum. A rendezvényen Keszegh Margit egyesületi elnök és Venyercsan Pál, a Pozsonyi Magyar Intézet új igazgatója mondott ünnepi beszédet. Gál Éva irodalomtörténész-pedagógus előadásában a két világháború közti felvidéki magyar regényírásról adott áttekintést.

A műsorban Gál Hedda – fia gitárkíséretével – két népdalt énekelt el (Nagy-Miskó Ildikó felvételei)

Miután Végh József író, a bírálóbizottság tagja értékelte a huszonegy beérkezett, jeligés pályaműből álló idei termést, Keszegh Margittal és Nick Ferenc alapítványi elnökkel együtt a Jókai-díjon kívül további arany díszokleveleket, különdíjat és a részvételért járó okleveleket adományoztak a pályázóknak.

A fődíjas műből a műsorban Nagy Ádám, a helyi Ipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola diákja olvasott fel részletet.