Az áram árának Szerbiában előbb vagy utóbb, de emelkedni kell, mert a szénből nyert áram előállítása a szén-dioxid-kibocsátás megadóztatása miatt rendkívüli módon megdrágult – jelentette ki Janez Kopač, az Energetikai Közösség igazgatója.

„Az áram ára mindig politikailag kényes kérdés. De a jelenlegi ár, amit a háztartások fizetnek, a legkevésbé sem tükrözi az előállítás tényleges költségeit és hosszú távon minden bizonnyal kénytelenek leszünk módosítani” – mondta Kopač, aki szerint a drágítás esetén oda kell figyelni a szociálisan veszélyeztetett helyzetben lévő fogyasztók védelmére is.

„Ez nemcsak a fogyasztók gondja, hanem a bányászoké is: ugyanis az Európai Unióban (és ez előbb-utóbb Szerbiában is tapasztalható lesz) rendkívüli módon drágává vált a szénből előállított áram a CO2-kibocsátás megadóztatása miatt. Ezért tavaly az uniós államokban szinte megfeleződött a szénfelhasználás” – mutatott rá az igazgató.

Kopač elmondása szerint az unió következő hétéves költségvetésének tervezete igen nagy összegeket lát elő az Igazságos Tranzíciós Alapba, amelyből a bányászrégiók átalakítását támogatnák. „Ilyen alapot kellene minél előbb létrehozni Szerbiában is, mert előbb-utóbb itt is megtörténik ez az átalakítás és ezt persze valakinek meg kell fizetni. Biztos vagyok benne, hogy ha létezne egy ilyen országos alap, az jó indok lenne, hogy erre a célra további eszközöket kérjünk az EU-tól” – mondta az igazgató, tudatta a Tanjug.

Az áram egyébként decemberben drágult 3.9 százalékkal.