Az új típusú koronavírus veszélyezteti a világgazdaság megerősödését – jelentette ki vasárnap a Nemzetközi Valutaalap vezetője a G20-as csoport rijádi találkozóján.

»A Kovid-19 vírus rendkívüli világméretű egészségügyi helyzetet teremtett, megingatta a kínai gazdasági tevékenységet és megkérdőjelezheti az erősödést” – jelentette ki Krisztalina Georgieva a világ 19 legerősebb gazdaságával bíró országának, illetve az Európai Uniónak a pénzügyminiszterei és jegybankelnökei előtt.

A Valutaalap januárban az idei évre összesen 3.3 százalékos növekedést tervezett, míg tavaly a növekedés 2.9 százalékos volt. Georgieva szerint az új típusú koronavírus is hatással lesz a növekedésre, nagyjából 0.1 százalékban. „A várt gazdasági erősödés törékeny” – tette hozzá a Valutaalap vezetője.

Kínában a gazdasági növekedés várhatóan 5.6 százalékos lesz, ami 0.4 százalékkal kevesebb, mint a januári prognózis. A koronavírus eddig 2 345 életet követelt Kínában, ugyanakkor nehezebbé tette a szállítmányozást, veszélyezteti a kereskedelmet és fokozza a befektetők aggodalmait, hiszen a cégek kénytelenek munkabeszüntetésekhez folyamodni.

„Tájékoztattam a G20-as tagállamok illetékeseit, hogy még ha sikerül is gyorsan szembeszállni az új típusú koronavírus terjedésével, az hatással lesz Kína és az egész világ növekedési potenciáljára” – mondta Georgieva, aki együttműködésre szólította a legfejlettebbeket a vírus terjedésének megfékezésében, tudatta a Beta.

A G20 a világ 19 legfejlettebb gazdasággal bíró országának és az Európai Uniónak a nem formális fóruma.