A héten Szerbia szerte fokozott ellenőrzést tartottak a közlekedési rendőrök és öt nap alatt huszonötezer bírságot írtak ki, vagyis naponta ötezret. A sofőröket leggyakrabban gyorshajtáson, ittas vezetésen, illetve a biztonsági öv becsatolásának elmulasztásán kapták rajta.

A rendőrségi akció a hétvégén is tart, mivel jövő héttől folytatódik a tanítás az iskolákban. Minden regionális- és országúton mérik majd a sebességet. Napszaktól függetlenül minden igazoltatott gépjárművezetőt alkoholtesztnek vetnek alá. A téli üdülőközpontok közelében a téli felszerelést is ellenőrzik, és azokat, akik nyári gumival közlekednek, kizárják a forgalomból.

A fent említett szabálysértések mellett mind gyakrabban bírságolják meg azokat a gépjárművezetőket is, akik kábítószert fogyasztottak, vagy vezetés közben telefonáltak.

Nebojša Arsov, a szerbiai közlekedési rendőrség főparancsnoka azt mondta, a rendőrök fokozottan figyelik majd azt is, hogy a hátsó üléseken utazók is bekötötték-e a biztonsági övet, illetve azt is, hogy ha a járműben többen utaznak a megengedettnél.

Damir Okanović, a közlekedésbiztonsági tanács illetékese pedig úgy fogalmazott, hogy tele vannak a temetők és a kórházak olyan sofőrökkel, akik azt hitték, hogy részegen jobban tudnak vezetni, mint amikor józanok.

– Ez egy nagy tévedés! Azt is mindenki tartsa szem előtt, hogy amellett, hogy az ittas vezetésért magas pénzbírság jár, az alkohol befolyása alatt okozott baleset szándékos bűncselekménynek minősül – figyelmeztetett Okanović.